• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autistični albanski haker odgovoran za curenje GTA VI videa osuđen na neograničen bolnički pritvor

Arion Kurtaj, koga je sud označio kao stalnu prijetnju po javnu bezbjednost, svojim akcijama je zbirno oštetio kompanije Uber, Nvidia i Rockstar Games za gotovo 10 miliona dolara

 Arion Kurtaj bolničko liječenje  Izvor: Rockstar Games

Osamnaestogodišnjem Arionu Kurtaju, koji je u avgustu 2023. godine osuđen zbog hakovanja više tehnoloških kompanija, među kojima je i Rockstar Games tvorac megapopularne franšize GTA, britanski sud je odredio bolničko liječenje u bezbednoj bolnici na neodređeno vrijeme.

Tinejdžer, koji je autističan, hakovao jeRockstar Gamesi prošle godine u spetembru u javnost pustio 90 klipova neobjavljene video-igre Grand Theft Auto VI.

On je prethodno, u januaru 2022. godine, uhapšen, pa potom pušten uz kauciju, da bi ponovo bio uhapšen u martu iste godine, podseća Business Insider.

Tokom boravka u kućnom pritvoru u jednom motelu, Kurtaj je, koristeći Amazon Fire TV Stick uređaj za strimovanje, uspio da se infiltrira u kompjuterski sistem Rockstar Games. Zatim je pristupio Slack kanalima te kompanije i tamo ostavio svoju prijetnju da će početi da "objavljuje izvorni kod ukoliko ga Rockstar ne kontaktira putem Telegrama u roku od 24 sata".

On je, kao deo hakerskog kolektiva Lapsus$, svojim akcijama zbirno oštetio kompanije Uber, Nvidia i Rockstar Games za gotovo 10 miliona dolara, naveo je BBC.

Kurtaj je, zbog teškog oblika autizma, proglašen nesposobnim za suđenje, što je i dovelo do njegovog smještanja u bezbjednu bolnicu. Sudija je u presudi naveo da on posjeduje "opasne kibernetičke vještine i ima kriminalne namjere", zbog čega predstavlja stalnu pretnju po javnu bezbjednost. Zbog toga će u bolnici boraviti sve dok ne bude procijenjeno da više ne predstavlja rizik za sajber bezbjednost kompanija.

Tužioci su istakli da je Kurtajevo nasilničko ponašanje u pritvoru, koje je dovelo do brojnih povreda i materijalne štete. Procjena njegovog mentalnog zdravlja otkrila je "visoku motivaciju i upornu namjeru da se vrati sajber kriminalu".

BONUS VIDEO:

GTA 6 – Prvi zvanični trejler
Izvor: Rockstar Games

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

GTA

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mali

Mali je genije. Zašto ne iskoristiti te sposobnosti u druge svrhe a ne ga držati u bolničkom pritvoru . Glupi Englezi

RECENZIJE

TIPS & TRICKS