• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google počeo akciju "uništavanja" kolačića, prvih 1% korisnika Chrome-a već na meti

Autor Dragana Božić

Korisnicima obuhvaćenim akcijom biće poslato obavještenje da su baš oni među prvima koji dobijaju Tracking Protection funkciju, koja ograničava sajtove da koriste eksterne kolačiće za praćenje njihovih onlajn aktivnosti

 Google chrome brisanje kolačića Izvor: Pixabay

Kao što je to sredinom decembra i najavio,Google je počeo sa uklanjanjem kolačića za praćenje aktivnosti jednom dijelu korisnika popularnog internet pregledača Google Chrome.

U četvrtak 4. januara taj internet gigant je uveo zaštitu od praćenja za 1 odsto korisnika Chrome-a kao dio pomenute inicijative za zaštitu privatnosti korisnika, čiji cilj je eliminisanje svih kolačića trećih strana (third party cookies) do početka druge polovine 2024. godine.

Akcija kojom je, bar u početku, obuhvaćeno ukupno oko 30 miliona korisnika, dio je Google-ovog Privacy Sandbox projekta. Inače, Google Chrome ima gotovo polovinu globalnog tržišnog učešća u odnosu na ostale internet pregledače.

Kada pokrenu Chrome na svojim računarima, korisnici koji budu obuhvaćeni ovom akcijom dobiće obavještenje da su baš oni među prvima koji dobijaju Tracking Protection funkciju koja ograničava sajtove da koriste eksterne kolačiće za praćenje njihovih onlajn aktivnosti.

Međutim, kako ne bi došlo do rušenja nekih sajtova za koje su korisnici ranije definisali svoje postavke ili onih koji se još uvijek prilagođavaju na ovu promjenu,Google je odabranim korisnicima ostavio mogućnostda privremeno dozvole eksterne kolačiće.

Google će, nakon ove "probne" akcije, u narednim mjesecima nastaviti korisnicima da isporučuje Tracking Protection, i to sve dok ova vrsta zaštite od eksternih kolačića ne bude onemogućena za sve Chrome korisnike, što je predviđeno do sredine 2024. godine.

Uklanjanje kolačića trećih strana je, inače, potez koji je konkurencija već ranije preduzimala: Apple na Safari-ju 2020. iMozilla na svom pregledaču Firefox još 2019. godine.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS