• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put ikada: Apple prodao najviše telefona, pretekao Samsung

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Samsung više nije lider u prodaji pametnih telefona. Novi kralj je Apple!

 Apple pretekao Samsung po prodaji smartfona Izvor: Shutterstock / Ringo Chiu

Apple je u 2023. godini prvi put ikada prodao najviše pametnih telefona, čime je pretekao Samsung koji je duže od decenije držao lidersku poziciju na tržištu.

Ovaj nevjerovatan podatak nam donosi analitičarska kompanija Canalys, koja je upravo objavila rezultate najnovijeg istraživanja tržišta pametnih telefona.

Rast, konačno!

Nakon sedam uzastopnih kvartala u padu, tržište pametnih telefona je u četvrtom tromjesečju poraslo za 8% u odnosu na isti period prošle godine, a broj prodatih uređaja je dostigao 320 miliona.

Izvor: Canalys

Najveći udio isporučenih jedinica pripao je kompaniji Apple (24%), koja je u posljednjem tromjesečju godine uživala uspjeh tek predstavljene iPhone 15 serije. Kao i prethodnih godina, prodaja Samsung telefona je opala, te je južnokorejski gigant zauzeo 17% udjela tržišta - osjetno niže od 20%, koliko je imao prošle godine.

Djeluje da se Xiaomi 13T serija pokazala uspješno, jer je Xiaomi isporučio 13% ukupnog broja telefona na tržištu u četvrtom kvartalu, što je 2% više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Razloga za slavlje itekako ima Transsion, koji je izbio na četvrto mjesto top liste najprodavanijih telefona. Ovaj proizvođač, čiji TECNO uređaji su od prošle godine zvanično u Srbiji, je zauzeo 9% udjela tržišta i pretekao kompaniju vivo, koja je sa 8% pala na 7%.

Novi kralj je Apple

Nažalost, rast u četvrtom kvartalu nije bio dovoljan da se čitava 2023. godine pokaže kao pozitivna. Zabilježen još jedan pad prodaje, i to od 4% u odnosu na 2022. godinu. Međutim, daleko je interesantniji podatak da Samsung više nije lider u prodaji pametnih telefona.

U napetoj završnici, iako oba proizvođača imaju 20% udjela (zaokruženo), Apple je prvi put ikada uspio da tokom cijele godine isporuči najviše telefona i sa trona oborio južnokorejskog giganta koji je ovim segmentom dominirao duže od jedne decenije.

Kao i u četvrtom kvartalu, Xiaomi je tokom 2023. godine imao 13% udjela tržišta, dok su se Oppo i Transsion našli na četvrtom i petom mjestu sa 9%, odnosno 8% udjela.

Galaxy AI
Izvor: Samsung

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS