• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huaweijev definitivni raskid s Androidom: Predstavljen operativni sistem HarmonyOS NEXT, stiže i 500.000 aplikacija

Autor Miloš B. Jovanović

Huawei planira uspostavljanje partnerstva sa drugim kompanijama i obrazovnim institucijama kako bi obučio više od 100.000 programera svakog mjeseca i time stimulisao rast HarmonyOS ekosistema

 Huawei HarmonyOS NEXT operativni sistem  Izvor: Huawei

Huawei-jev operativni sistem HarmonyOS NEXT, koji je ove nedelje zvanično predstavljen na konferenciji u Šenženu, ušao je u drugu fazu razvoja.

Kineska kompanija očekuje da će do kraja 2024. godine za u AppGallery prodavnici za novi operativni sistem biti dostupno oko 5.000 izvornih aplikacija.

Prva verzija HarmonyOS-a bila je zasnovana na Android operativnom sistemu otvorenog koda, što je značilo da je na njemu bilo moguće pokretati Android aplikacije.

Sada je, međutim, Huawei odlučan u namjeri da raskine sve veze sa Google-ovim operativnim sistemom i da se u potpunosti fokusira se na sopstveni softver i ekosistem oko njega.

HarmonyOS NEXT bi u novim modelima pametnih telefona trebalo da se pojavi već ove godine, čime će u potpunosti biti ozvaničeno otiskivanje Huawei-ja u samostalne softverske vode.

100.000 programera mjesečno

Kineski tehnološki gigant planira uspostavljanje partnerstava sa drugim kompanijama i obrazovnim institucijama u želji da obučava više od 100.000 programera svakog mjeseca, kako bi time stimulisao rast HarmonyOS ekosistema aplikacija.

Sve je usredsređeno na dalji razvoj i rast novog softvera. HarmonyOS NEXT je zato dobio novi korisnički interfejs i sopstvene korisničke alate, a tu su i SDK, odnosno set alata za kreiranje aplikacija (SDK – Software development kit) i kompajler (program za transformaciju jednog programskog jezika u drugi).

Huawei se nada da će u bliskoj budućnosti premašiti broj od 500.000 izvornih aplikacija za HarmonyOS. Poređenja radi, Apple-ova App Store prodavnica aplikacija je 2022. godine dostigla 1,78 miliona.

Huawei HarmonyOS NEXT operativni sistem
Izvor: YouTube / Sparrows News

Lakši, bezbjedniji, inteligentniji

Novi operativni sistem je dizajniran tako da bude "lakši za upotrebu, bezbjedniji, inteligentniji i međusobno povezan", rekao je prilikom njegovog predstavljanja direktor Huawei Consumer Business Groupe Ju Čengdong.

On je otkrio i da će HarmonyOS NEXT biti kompatibilan sa Huawei-jevim operativnim sistemom Hongmeng na kojem kompanija radi posljednjih 10 godina.

Hongmeng je "Internet of Things" softverska platforma namijenjena širokom spektru pametnih uređaja, koja im omogućava međusobnu komunikaciju i saradnju.

I Hongmeng i HarmonyOS NEXT će koristiti sopstveni model vještačke inteligencije, kao i poseban programski jezik.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:03
Huawei Mate 60
Izvor: Huawei
Izvor: Huawei

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS