• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok pod istragom EU: Jesu li kršili pravila oko zaštite djece?

Autor Dušan Volaš

EU je najavila zvaničnu istragu u vezi sa "TikTokom" zbog navodnih kršenja njegovih obaveza u zaštiti maloljetnika na ovoj mreži, što je u skladu sa novim zakonom o nadzoru nad digitalnim sadržajem (DSA).

 Evropska unija najavila istragu protiv TikToka Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Hello I'm Nik

To je druga istraga o velikoj onlajn platformi od kada je Brisel usvojio Zakon o digitalnim uslugama. Prethodno je u decembru pokrenuta istraga o mreži "Iks", čiji je vlasnik tehnološki milijarder Ilon Mask.

Brisel je posebno zabrinut zbog toga što aplikacija za dijeljenje videa možda ne čini dovoljno u suzbijanju negativnih uticaja na mlade ljude, prenio je AFP.

Ključna briga je takozvani efekat "zečije rupe", koji se javlja kada se korisnicima isporučuju videa povezana sadržajem na osnovu algoritma, što u nekim slučajevima dovodi do opasnijeg sadržaja.

Evropska komisija brine i zbog "TikTokovih" alata za verifikaciju starosti, za koje kaže da "možda nisu razumni, proporcionalni i efikasni".

Komisija je otvorila "formalni postupak za procjenu da li je TikTok možda prekršio" DSA u drugim oblastima, uključujući "transparentnost oglašavanja" i "pristup podacima za istraživače", navodi se u saopštenju.

SRNA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS