• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika se vratila na Mjesec - Odisej je sletio, prvi signal stigao u SAD

Autor Mladen Šolak

Američka svemirska letelica sletjela je na južni pol Mjeseca u četvrtak, što je prvo slijetanje Sjedinjenih Država na svemirsku podlogu još misije "Apolo 17", 1972. godine!

 Letjelica Odisej sletjela na Mjesec Izvor: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Tada su ispred ekspedicije NASA sletjeli Džin Sernan i Harison Šmit, a sada je let izvela privatna kompanija iz Teksasa, "Intuitiv mašins". Nikad do sada se nije dogodilo da privatni sektor organizuje i do kraja sprovede sletanje na Mesec.

Istorija je ispisana kada je robot po imenu "Odisej" u 00.23 prema vremenu u Srbiji sletjeo, a operativni centar NASA u Hjustonu to povrdio. Signali da je letjelica sletjela prešli su 384.000 kilometara od Mjeseca do Teksasa, a nakon kraćeg prekida u vezi, definitivno je potvrđeno da je misija uspješna.

Lunarni lender Nova-C Odysseus, koji je izgradila američka kompanija za svemirske letove Intuitive Machines, postao je prva privatna svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec

"Odisej" nema tehničkih mogućnosti da emituje video-prenos uživo. U vozilu koje je sletjelo na Mjesec nalaze se naučni instrumenti i tehnološke naprave koje će NASA i komercijalni korisnici upotrebljavati u narednih nedjelju dana. Oni će raditi na osnovu solarne energije, pruje nego što sunčevi zraci zađu iznad mjesta sletanja.

Izvor: Intuitive Machines / Ferrari / Profimedia

Plan je da se ova misija usredsredi na sakupljanje podataka o površini mjeseca, na mjerenje radio-talasa i na druge aspekte lunarnog okruženja za sve misije koje će usljediti. Ideja NASA-e je da do kraja ove decenije astronauti ponovo slete na Mesec, kao 1972. godine.

Ideja Amerike je da vrati astronaute na prirodni zemljin satelit prije Kine. Prema planovima Sjedinjenih Država, njeni astronauti mogli bi da tokom 2026. godine slete na Mjesec, a to bi bio uvod u eventualno putovanje ljudi i na Mars. Razlog zašto je misija "Odiseja" usmjerena baš na južni pol Mjeseca je pretpostavka da se u toj oblasti nalazi smrznuta voda i da ona može biti korišćena za održavanje života i za proizvodnju raketnog goriva. Ista kompanija u martu će poslati još jednu letjelicu u isto područje, da bi kopala i pronašla podzemni led.

"Prvi put u više od pola vijeka, Amerika se vratila na Mesec. Danas, prvi put u istoriji čovječanstva, komercijalna, američka kompanija pokrenula je i predvodila putovanje do tamo. Čestitam svima koji su učestvovali u ovoj velikoj i hrabroj avanturi. Ovaj podvig je veliki korak napred za celo čovječanstvo", rekao je prvi čovek NASA-e, Bil Nelson, nakon što je aplaudirao sletanju "Odiseja". Pogledajte taj trenutak:

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS