• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljen prvi 5G bicikl na svijetu: Umrežavanje, prepoznavanje prepreka i AI detekcija sudara

Autor Dušan Volaš

Upoznajte Orbic 5G eBike, prvi električni bicikl koju se povezuje na 5G mrežu.

 Predstavljen prvi 5G bicikl na svijetu Orbic 5G eBike Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Električni bicikli su sve popularnija rješenja za potrebe transporta u gradovima i prirodi, a na krilima pomame za ovim dvotočkašima, američka kompanija Orbic predstavila je nešto potpuno novo - Orbic 5G eBike, prvi električni bicikl na svijetu koji ima mogućnost povezivanja na 5G mrežu.

Kada smo ga vidjeli na MWC 2024 sajmu u Barseloni, nije nam odmah bilo najjasnije zašto je potrebno jednom dvotočkašu da posjeduje mogućnost povezivanja na mobilnu mrežu. Međutim, nakon razgovora sa ljudima iz kompanije, možemo reći da Orbic 5G eBike donosi neka zaista interesantna rješenja, poput dijeljenja interneta ljudima oko sebe ili umrežavanja sa drugim biciklistima.

Odmah da kažemo - detalja nema mnogo. Ipak, jedna od stvari koje znamo je da prvi 5G bicikl na svijetu pokreće Android operativni sistem na tabletu koji je montiran na korman, kao i da se unutar istog nalazi čipset kompanije Qualcomm.

Bezbjednost (skoro) uvijek na prvom mjestu

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Vozačima je na raspolaganju ekran dijagonale 7 inča, na kojem će u svakom momentu biti moguće pročitati stanje baterije, brzinu, pređenu distancu i opcije navigacije. Na prednjoj strani ovog tableta nalazi se selfi kamera od 8 MP, koja služi za obavljanje video poziva tokom vožnje, što je pomalo "trn u oku" ukoliko se u priču uključe funkcije za bezbednu vožnju koje je Orbic implementirao.

Neke od tih funkcija su prepoznavanje prepreka i detekcija sudara pomoću vještačke inteligencije. Na zadnjem dijelu bicikla se nalazi kamera od 2 MP, koja pokriva ugao od 140 stepeni, a koja tokom vožnje osmatra vozila koja nailaze s leđa. Ukoliko sistem detektuje da postoji opasnost po vozača, na to će mu ukazati kroz kombinaciju vizuelnih i zvučnih upozorenja.

Zapravo, Orbic kaže da njihov 5G bicikl čak može da detektuje da li vozač nosi kacigu, kao i da će odbiti da se pokrene ukoliko to nije slučaj.

Na prednjoj strani bicikla, odmah ispod tableta, nalazi se namjenski dizajnirana kamera od 64 MP koja, osim za bezbjednosne funkcije, služi za strimovanje vožnje, bez potrebe za dodatnim akcionim kamerama.

Orbic 5G eBike koristi Bafang elektromotor sa srednjim pogonom, a iz kompanija su nam rekli da je maksimalna brzina izloženog modela iznosi 45 km/sat.

Od drugih karakteristika, posjeduje bateriju kapaciteta 960 vat-sati, 9 brzina, LED svetla, Kenda debele gube, blatobrane, prtljažnik, amortizere i disk kočnice. Orbic nije želio da nam otkrije koliko ovaj dvotočkaš može da pređe.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS