• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velike promjene stižu na iPhone, očekuju se i nove ukoliko Apple izbjegne ogromnu kaznu

Autor Dušan Volaš

Do svega, međutim, nikada ne bi došlo da Apple nije bio prinuđen da primijeni odredbe Evropskog zakona o digitalnim tržištima u pokušaju da zbog monopola ne ostane bez 10 ukupnog profita

 Apple iOS iPhone aplikcije trećih strana Izvor: YouTube / Apple

Nakon što je prošlog meseca objavljena, iOS 17.4 verzija Apple-ovog operativnog sistema je donela velike promene korisnicima iPhone telefona u Evropskoj uniji, pa su oni sada u mogućnosti da koriste prodavnice aplikacija trećih strana i da aplikacije i usluge plaćaju izvan Apple App Store-a.

Do toga, međutim, nikada ne bi došlo da američki tehnološki gigant nije bio prinuđen da primijeni odredbe evropskog Zakona o digitalnim tržištima i dozvoli to i tako i izbjegne ogromnu kaznu.

Slično će se uskoro dogoditi i sa funkcijom plaćanja NFC čipom, koji je do sada isključivo bio ograničen na Apple-ovu aplikaciju Apple Pay. A do toga bi moglo da dođe već sljedećeg mjeseca.

Do tada bi Evropska komisija (EK) trebalo da odgovori na Apple-ovu ponudu i da otvori NFC funkciju za plaćanje, čime će korisnicima omogućiti beskontaktno plaćanje putem mobilnih novčanika trećih strana, prenosi Reuters.

Apple je ponudu prvobitno dao u januaru, podstaknut četvorogodišnjom istragom. Ako EK odobri Apple-ov plan, ta kompnaija će izbeći potencijalnu veliku kaznu koja bi mogla da iznosi čak i do 10 odsto njenog ukupnog globalnog godišnjeg prometa.

Apple je prošlog mjeseca kažnjen sa 1,84 milijarde evra zbog sprečavanja Spotify-ja i drugih konkurentskih rivala ograničenjima unutar App Store-a. To je bila prva antimonopolska kazna u istoriji EU, pa Apple sada očigledno želi da bude posljednja.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:21
iPhone 15 problem sa zvučnikom
Izvor: TikTok / @milesabovetech
Izvor: TikTok / @milesabovetech

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS