• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parkiraš pikap i odletiš dronom: Ovaj leteći automobil stiže već 2026. godine

Autor Miloš B. Jovanović

Neobična pikap-letjelica Land Aircraft Carrier sastoji se od dva dijela: vozila koje predstavlja neku vrstu pikapa i putničkog električnog drona koji može da preveze dvije osobe.

  Land Aircraft Carrier specifikacije Izvor: XPENG AEROHT

Teško ih je svrstati u kategoriju pravih automobila, ali se običaj da većinu velikih putničkih dronova koji mogu da se koriste kao letjelice za prevoz ljudi na kraće destinacije (leteći taksiji), nazivamo – letećim automobilima, već poprilično ustalio.

Jedan od brojnih takvih koncepta predstavio je i kineski proizvođač električnih automobila Xpeng, koji je za razliku od konkurencije, početak proizvodnje najavio za 2026. godinu.

Aeronautičko odeljnje kompanije Xpeng AeroHT, kreiralo je neobičnu letjelicu– Land Aircraft Carrier koja se sastoji se od dva dijela: vozila koje predstavlja neku vrstu pikap kamion(et)a, koja pomalo podseća na Tesla Cybertruck, dok drugi deo predstavlja putnički električni dron za prevoz dvije osobe.

XPeng X2 leteći autmobil na Smart China Expo 2023 sajmu
Izvor: YouTube / 中国新闻社

Dva djela vozila/letelice funkcionišu potpuno nezavisno jedan od drugog i to tako što je dron smješten u prtljažnik pikapa iz koga izlazi na posebnoj rampi. Kada požele da lete, putnici sjedaju u dron koji se nakon poletanja odvaja od vozila. A po završtku leta, letjelica se ponovo "pakuje" u kamion.

Xpeng trenutno sprovodi proces sertifikacije letjelice kod kineskih vazduhoplovnih vlasti i planira da, u saradnji sa opštinama i gradovima, odredi leteće zone ili leteće parkove, u kojima će vlasnici moći da lete svojim dronovima, piše CNBC.

Xpeng – pikap i leteći automobil
Izvor: XPENG AEROHT

Ono što je svakako zanimljivo je da se, barem za početak, za upravljanje dronom neće tražiti posebna dozvola, pošto bi letjelica prvenstveno trebalo da se koristi za sportsko letenje i zabavu.

Međutim, kako se s vremenom dron sve više bude koristio blizu urbanih centara, za očekivati je da će piloti ipak morati da imaju dokumenti koji potvrđuju njihovo znanje i veštinu upravljanja takvim letjelicama.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS