• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Test SpaceX motora poslije velike eksplozije završio u plamenu: Da li je Maskov Starship spreman za četvrti let?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Naizgled sitna anomalija dovela je do isparenja i sekundarne eksplozije, koju je navodno izazvalo miješanje gasova usljed curenja, što je izazvalo veliki požar i mnogo dima

 Požar tokom testiranja  raketnog motora Raptor 2 space x Izvor: x.com / @NASASpaceflight

Kompanija SpaceX imala je ozbiljan peh prilikom testa raketnog motora Raptor 2, koji je vršen u njenom eksperimentalnom centru u Mekgregoru, u američkoj državi Teksas.

Naizgled sitna anomalija dovela je do isparenja i sekundarne eksplozije, a potom i do požara i dima koji su progutali rampu na kojoj je motor bio postavljen. Eksploziju je, navodno, izazvalo miješanje gasova usljed curenja.

Raptor motori kao gorivo koriste tečni metan i tečni kiseonik, a projektovani su tako da budu dovoljno snažni da letjelice koje budu pokretali mogu da dovedu do Mjeseca i Marsa.

SpaceX koristi Raptor motore za Super Heavy buster, odnosno lansirnu letjelicu, sistema Starship, kao i svemirsku letjelicu gornjeg dijela rakete. Kada konačno bude spreman za upotrebu, motor će biti korišćen u prvom i drugom stepenu raketa-nosača teške kategorije.

Sljedeći test Starship rakete planiran je za 5. jun. SpaceX još uvijek čeka dozvolu za njeno lansiranje tog dana, a ova eksplozija ne bi trebalo da utiče na planirani let. Do odlaganja bi, eventualno moglo da dođe usljed nepovoljnih vremenskih prilika.

Tokom trećeg testnog leta gornji dio Starship rakete je odletio u svemir, ali je prilikom povratka sagorio u atmosferi. Super Heavy buster se raspao, umjesto da se spusti u okean.

Od tada je na letjelici izvršeno nekoliko promjena i poboljšanja, i na hardveru i na softveru, pa je sada cilj četvrtog leta kontrolisani povratak Starship-a u atmosferu, kao i njegovo spuštanje u Meksički zaliv.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS