• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je nova hi-tech lopta za Euro 2024: Da li će čip i senzor odlučiti šampiona Evrope?

Spoj tehnologije i fudbalske lopte, naravno, nije potpuna novost, ali će sistem koji će se koristiti na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj doprinijeti dosta bržem i preciznijem donošenju odluka nego do sada

 Nova hi tech lopta za Evropsko prvenstvo Izvor: adidas

Fudbalske reprezentacije Njemačke i Škotske će, šutom sa centra terena u Minhenu, ovog petka označiti početak 17. Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se od 14. juna od 14. jula održava u Njemačkoj.

Lopta kojom će taj prvi šut biti izveden je potpuno nova. Za njenu inovativnu tehnologiju zadužen je Adidas koji je lopti dao ime FUSSBALLLIEBE, odnosno – ljubav prema "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu".

Spoj savremene tehnologije i fudbalske lopte, naravno, nije potpuna novost. VAR sistem je korišćen na svjetskim prvenstvima 2018. u Rusiji i 2022. godine u Kataru. Najnovija verzija koristi Connected Ball tehnologiju, koja je sada dodatno unaprijeđena.

Odluka sudija za samo 25 sekundi

U loptu je ugrađen poseban senzor koji tokom igre prati i bilježi različite parametre i podatke – i to čak do 500 unosa u sekundi. Senzor je sinhronizovan da velikim brojem kamera postavljenih na stadionu, zaduženih za praćenje pozicija igrača na terenu.

Sinhronizovani rad čipa i kamera, podaci koji prikuplja i šalje lopta i praćenje pozicija putem kamera, omogućava brzo izračunavanje tačne pozicija svih igrača na terenu, kao i položaj, putanju i vrijeme dodira lopte.

A kada dođe do spornih situacija na terenu, tako prikupljeni podaci ključni su za odluke sudija koje se donose van terena. Da bi prikupljeni podaci i rezultati njihove analize bili što je moguće precizniji, FUSSBALLLIEBE je opremljena unaprijeđenim i bržim čipom koji, u saradnji sa svim ostalim elementima ovog sistema, omogućava znatno brže prikupljanje i obradu podataka.

Tako je za donošenje odluka pomoću dosadašnjeg sistema bilo potrebno sačekati oko 75 sekundi, dok će unaprijeđeni sistem na Euro 2024 isti taj posao obavljati za tri puta kraće vrijeme – samo 25 sekundi.

Tehnologija odlučuje šampiona

Odmah po objavljivanju rezultata, sistem će prikazivati 3D simulaciju sporne situacije, koju će moći da vide kako gledaoci televizijskog prenosa meča, tako i navijači na stadionima, gdje će se prikazivati na semaforima.

Kako čip detektuje svaki, i najmanji, dodir igrača sa loptom, moguće je precizno saznati kada, kako i gdje je igrač šutnuo ili dotakao loptu, da li je igrao rukom, bio u ofsajdu ili načinio prekršaj u šesnaestercu, poslije koga bi moglo biti dosuđeno izvođenje slobodnog udarca.

To u konačnom znači da je ova tehnologija u stanju

da odluči pobjednika utakmica u bilo kojoj od faza takmičenja, pa čak i da utiče na konačni plasman neke od reprezentacija na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS