• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft tvrdi: Evropska unija kriva za najgori pad sistema ikada

Autor Dušan Volaš

Ažuriranje CrowdStrike Falcon System softvera za sprečavanje sajber napada glavni je uzrok problema koji je u petak izazvalo prekid rada oko 8,5 miliona računara

 Microsoft Windows pad sistema odgovorna EU Izvor: Shutterstock

Nakon velike "kompjuterske havarije" koja je prošlog petka pogodila oko 8,5 miliona uređaja sa Windows operativnim sistemom, što je dovelo do velikih poremećaja u avionskom saobraćaju širom svijeta i problema u radu kompjuterskih sistema banaka i beskontaktnog plaćanja, željeznica, britanske zdravstvene službe, medija... konačno se oglasila i kompanije Microsoft.

Do problema je došlo nakon što je kompanija CrowdStrike, koja se na globalnom nivou bavi sajber bezbjednošću i ima oko 24.000 klijenata širom svijeta, izvršila ažurirarnje svog softvera namijenjenog zaštiti Windows uređaja od hakovanja i sajber napada.

CrowdStrike je još u petak zvanično priznao svoju odgovornost za probleme u radu kompjuterskih sistema koji koriste Microsoft-ov operativni sistem, a tri dana kasnije zvanični komentar ovog problema stiže i od tehnološkog giganta iz Redmonda.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Microsoft, naime, tvrdi da je za "najveći IT prekid na svetu ikada" kriva Evropska unija!

"Sporazum iz 2009. godine, na kome je insistirala Evropska komisija, podrazumijevao je da Microsoft ne može da sprovede određene promjene koje bi mogle da blokiraju ažuriranja kompanije CrowdStrike, što je izazvalo prekid rada oko 8,5 miliona računara", saopšteno je iz Microsoft-a u komentaru za Wall Street Journal.

Microsoft ima alternativu

CrowdStrike Falcon System je softver programiran da sprečava sajber napade, koji ima privilegovan pristup ključnom dijelu računara (Kernel). Njegovo neispravno ažuriranje bilo je glavni uzrok problema.

Microsoft ima sopstvenu alternativu CrowdStrike-ovom softveru – Windows Defender, ali je zbog pomenutog sporazuma iz 2009. godine, sklopljenog kako bi se izbegla istraga o evropskoj konkurenciji, dozvolio drugim provajderima bezbjednosnih usluga da instaliraju softver na nivou kernela.

Izvor: Eduardo Parra / ContactoPhoto / Profimedia

Inače, Evropska komisija je još od ranih 2000-ih godina optuživala Microsoft za nepravednu prednost u odnosu na druge kompanije, zbog njenog popularnog operativnog sistema Windows i svih programima i aplikacijama koje (su) dolaz(il)e sa njim, podsjeća Euronews.

Manje od 1 odsto svih uređaja

Prema trenutnim pretpostavkama, CrowdStrike ažuriranje je uticalo na 8,5 miliona uređaja sa Window-som, što je manje od jedan odsto svih uređaja koje koriste taj operativni sistem, konstatovao je Microsoft.

Iako je to relativno mali procenat, veliki uticaj prekida rada sistema na globalnom nivou odslikava činjenicu da brojne kompanije i biznisi koriste CrowdStrike-ov softver, od kojih su neke od ključnog značaja.

A nakon što CrowdStrike priznao krivicu za pad sistema u petak, nakon čega su posljedice do neke mjere sanirane, a pogođene službe i kompanije ponovo proradila, stručnjaci su procijenili da će za potpunu normalizaciju rada Windows sistema biti potrebno nekoliko sedmica.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS