• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o Samsung Galaxy S24 FE (FOTO/VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Sve o Galaxy S24 FE telefonu na jednom mjestu.

 Galaxy S24 FE Izvor: Samsung

Samsung je prošle nedjelje lansirao Galaxy S24 FE, svoj najnoviji pametni telefon koji želi da privoli kupce flagship performansama i nižom cijenom od aktuelnih modela S24 serije.

Najprimetnije uštede u odnosu na skuplje modele su vidljive na polju ekrana. Da, Galaxy S24 FE donosi veliki AMOLED ekran, čija dužina dijagonale iznosi 6,7 inča i koji se osvježava brzinom do 120 Hz. Međutim, rezolucija panela je FullHD+, a displej ne koristi LTPO tehnologiju osvježavanja. Tu je i niži nivo maksimalnog osvjetljavanja, koji na novom telefonu iznosi 1.900 nita, dok kod ostalih S24 uređaja iznosi 2.600 nita, kao i nešto deblji ekviri.

Izvor: Samsung

Sistem kamere se ne razlikuje previše od ne-Pro Galaxy S24 uređaja na papiru. Glavni modul je rezolucije 50 MP i f/1.8 otvora blende, a ista je rezolucija i ultraširokougaonog senzora od 12 MP. Ono što je vidno slabije jeste telefoto senzor od 8, a ne 10 MP, koji posjeduje 3x optički zum. Naravno, kako će se ovaj sistem pokazati u svakodnevnom radu je nešto što ćemo morati sami da testiramo u narednom periodu.

Podržana snaga žičnog i bežičnog punjenja je identična Galaxy S24 telefonu - 25, odnosno 15 W, s tim da je kapacitet baterije nešto veći i iznosi 4600 mAh.

Uštede vidimo i u zaštiti samog uređaja. Ravne stranice rama telefona su izrađene od aluminijuma, a sam uređaj nosi isti IP68 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu. Međutim, prednje i zadnje zaštitno staklo nije Gorilla Glass Victus 2, već Victus+ i Gorilla Glass 5.

Ono što je posebno interesantno jeste da Galaxy S24 FE pokreće Exynos čipset, ali ne 2400 kao na Galaxy S24 i Galaxy S24 Plus modelima, već Exynos 2400e. Prema tvrdnjama kompanije Samsung, u pitanju je rješenje posebno napravljeno za potrebe novog telefona, koje se razlikuje samo po maksimalnoj brzini takta procesora.

To znači da će CPU frekvencija dostizati maksimalnih 3,1 GHz, umesto 3,2 GHz, što bi trebalo da bude primjetno samo u sintetičkim testovima, ali ne i u svakodnevnom radu. Manja brzina takta bi trebala da pruži i stabilniji rad samog čipa, a implementacija veće površine za hlađenje i dugotrajnije visoke performanse tokom gejminga.

Izvor: Samsung

Samsung kaže i da će AI mogućnosti novog uređaja biti jednako napredne kao i na ostalim uređajima Galaxy S24 serije, odnosno da stiže sa funkcijama kao što su Circle to Search, Interpreter, Live Translate, Composer i Note Assist. Tu je i obećanje od sedam generacija nadogradnji operativnog sistema i sedam godina sigurnosnih ažuriranja.

Galaxy S24 FE premijera
Izvor: Samsung

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS