• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija će blokirati Facebook, Twitter i Google?

Autor mondo.rs

Zakon o uvođenju brojnih restrikcija korisnicima društvenih mreža i onlajn medija koji je u ruskom parlamentu donet u aprilu, sada se i zvanično primenjuje.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ovaj zakon već su okarakterisale drakonskim i napominju da će uticati na slobodu izražavanja u toj zemlji.

On će obvezati sve blogere s više od tri hiljade dnevnih poseta na registraciju kod tela koje reguliše mas-medije. a moraće i da poštuju pravila koja su do sada važila isključivo za velike medijske kuće. Takođe, prema ovom zakonu, internet kompanije moraće ruskim vlastima da omoguće pristup svim korisničkim informacijama, blogeri više neće biti anonimni, a društvene mreže moraće najmanje šest meseci da zadržavaju sav sadržaj koji su na njima objavili korisnici - pri čemu će sve informacije morati da budu sačuvane na serverima u Rusiji kako bi vlasti mogle imati pristup.

Internet je posljednje ostrvo slobodnog izražavanja u Rusiji i ove drakonske mere jasno su usmerene ka sticanju potpune državne kontrole nad njim”, rekao je za BBCHju Vilijamson iz “Human Rights Watch” organizacije, piše dnevnik.hr portal.

Ipak, pitanje je na koji način će se primjenjivati delovi ovog zakona, jer su serveri većine popularnih društvenih mreža koje koriste Rusi smešteni izvan te zemlje, a brojni blogeri traže načine na koje će moći da prevare brojač posetilaca, kako bi se stekao utisak da je broj dnevnih poseta manji od tri hiljade ili će u potpunosti sakriti statistiku o posetama.

Ruski ”internet guru” Anton Nosik veruje da krajnji cilj ovog zakona, ipak nisu toliko pojedinačni blogeri, koliko stvaranje pravne osnove na temelju kojim bi u budućnosti država mogla da blokira najpopularnije društvene mreže i stranice poput Facebooka, Twittera i Googla. “Odluka o blokiranju svih ovih platformi je politička i doneće je samo jedna osoba”, rekao je Nosik aludirajući na Vladimira Putina.

Ruske vlasti već nekoliko puta su optužene da su rušile najpopularniju rusku mrežu VKontakte, pandan Facebooku. Inače, Rusija i Kina već odavno su "crne rupe" Facebooka, pročitajte i zbog čega.

Inače, u Rusiji je ranije donet zakon prema kojem država može da blokira internet stranice bez objašnjenja, nakon čega su, između ostalog, blokirali stranicu velikog kritičara vladajućih Garija Kasparova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS