• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imaš piratski Windows - ovo je vrlo važno da znaš!

Autor mondo.rs

Windows 10 stiže i na računare sa nelicenciranim OS-om, ali ima jedna stvar koju ne bi trebalo prevideti...

Vest da će Windows 10 moći legalno da preuzmu i instaliraju i vlasnici piratskih verzija Windows 7 i Windows 8.1 operativnih sistema podigla je prašinu i obradovala mnoge. Kako neke od stvari vezanih za najavu nisu bile najjasnije kontaktirali smo Microsoft i tražili da nam objasne o čemu se radi. U nastavku je nekoliko odgovora na pitanja o temi.

Na koje sisteme se odnosi besplatna Windows 10 nadogradnja?

- Besplatna nadogradnja korisničkih uređaja na Windows 10 odnosi se na podržane nove i postojeće uređaje koji rade pod Windows 7, 8.1 i Windows Phone 8.1 operativnim sistemima.

Ko neće dobiti besplatnu nadogradnju na Windows 10?

- Windows 10 besplatno neće dobiti vlasnici operativnih sistema Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise i Windows RT/RT 8.1. Active Software Assurance koji koriste sisteme brojnog licenciranja imaće mogućnost nadogradnje na druga Windows 10 rešenja namenjena poslovnom segmentu.

Šta se dešava po pitanju nadogradnje sa korisnicima nelegalnog Windowsa?

- Microsoft se oduvek trudio da bude maksimalno posvećen korisničkom zadovoljstvu i podršci. Iako će vlasnici nelegalnog Windowsa (verzije iz prvog pitanja) dobiti mogućnost nadogradnje na Windows 10 njihov status se neće promeniti. To znači da će korisnički sistem ostati nelegalan za Microsoft i neće biti pravilno licenciran. Neoriginalni (non-Genuine) Windows nije izdala kompanija Microsoft, nije pravilno licenciran niti podržan od strane Microsofta ili partnera. Svaki sistem koji je pre nadogradnje na Windows 10 smatran neoriginalnim nastaviće tako da se tretira i nakon nadogradnje na Windows 10.

Zašto je važno imati originalan Windows?

- Prema stručnjacima IT industrije, korišćenje piratskog softvera, uključujući i neoriginalan Windows, povećava rizik od napada zloćudnog softvera, povećava rizik i od drugih napada (krađa identiteta, krađa podataka i brojeva kreditnih kartica), javnom izlaganju ličnih informacija, ali i rizik od slabih performansi i polovičnog rada različitih funkcija, kao i kvarova.

Kako se neoriginalan Windows može učiniti originalnim?

- Samom nadogradnjom nelegalnog Windowsa na Windows 10 neće se promeniti status softvera u originalan, ali će korisnici preko Microsoft ponude u Windows Storu moći da učine svoj nelicencirani softver licenciranim, o čemu će više reči biti u sledećem periodu. Ovo se odnosi na nadograđene i kupljene Windows verzije.

Sistemske zahteve računara i telefona potrebnih za Windows 10 dali smo OVDE. Microsoft je tokom 19. marta predstavio i najjeftiniju Lumiju ikad - pogledajte Lumia 430 Dual SIM.

Sve informacije o originalnom Windowsu nalaze se OVDE. Ukoliko imate dodatnih pitanja i nedoumice u vezi s ovom temom pišite nam u komentarima ili na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS