• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina pobedila Ameriku: Superkompjuterska sila

Autor mondo.rs

Na listi 500 najmoćnijih superkompjutera na svetu Kina ima više uređaja nego SAD prvi put od kada postoji ta lista.

Sajt Mashable objavio je da je Kina najveća superkompjuterska sila na svetu, moćnija i do juče neprikosnovene Amerike tj. SAD. Kina ima više od 200 superkompjutera zvanično zavedenih na listi, dok SAD ima samo 143. Trenutna pozicija SAD na listi najjačih kompjuterskih sila na svetu je najniža u poslednjih 25 godina, od kada se pravi ova lista.

Na četvrtom mestu je Nemačka, koja ima 20, a na trećem mestu Japan, sa 35 superkompjutera. Kina je vrlo brzo preokrenula rezultat u svoju korist, jer je samo šest meseci ranije SAD imala 169 superkompjutera, a azijska zemlja samo 160.

Superkompjuteri u odnosu na klasične računare imaju daleko veću moć procesiranja podataka i kalkulacija različitih funkcija. Ovi kompjuteri se koriste za detaljnu vremensku prognozu, predviđanje katastrofa, simulaciju nuklearnog oružja ili praćenje svemirskih aktivnosti. Osnovna merna jedinica superkompjutera je flops, a najbrži među „zverima“ je kineski superkompjuter „TaihuLight“, koji je brz 93 petaflopsa.

Najbrži superkompjuter na svetu je dvostruko brži nego drugoplasirani, koji takođe dolazi iz Kine, dok je višestruko brži od prvog najbržeg američkog superkompjutera.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS