• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupujete mobilni - tražite onaj koji vidi više!

Autor mondo.rs

Najjednostavnije bi bilo da kažemo - dve su bolje nego jedna, ali nije stvar samo u tome, pogledajte šta sve nudi dvostruka kamera i zašto bi trebalo da je telefon ima.

 Kupujete mobilni - tražite onaj koji vidi više! Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Novogodišnji praznici su idealno vreme da doživite nezaboravne trenutke i od njih napravite predivne uspomene. Iako danas na raspolaganju imamo mnoštvo kamera-telefona, mnogi od nas se odlučuju da na zabavu ponesu i fotoaparat, jer telefonom često nije moguće „uhvati“ slike dovoljno oštre, sa manje šuma i puno detalja.

Ukoliko se odlučite za Honor 9 ove probleme nećete imati, jer ovaj telefon dolazi sa unapređenom dvostrukom kamerom, čija optika, senzor, algoritam za obradu fotografija i prikaz slike čine savršenu kombinaciju spremnu da odgovore svakom izazovu - snimanju fotki na brzinu, slikanju u prostoriji sa malo svetla ili pri jakoj svetlosti (pod reflektorima, recimo).

Honor je za model Honor 9 spremio širi otvor blende, koji je u kombinaciji sa hibridnim autofokusom, brzinom okidanja i promenljivim ISO-om u mogućnosti da gotovo u trenutku okine fotku, obradi je na adekvatan način i bude spreman za novo slikanje ili snimanje. Dvostruka kamera kreirana je pomoću RGB jedinice rezolucije 12 i crno-bele kamere rezolucije 20 megapiksela. EIS funkcija omogućena je na obe kamere osiguravajući tako manje „drhtanja“ kadra i oštrije i kvalitetnije slike i video snimke.

Honor 9 Official Product Video - Full version
Izvor: Honor.

Zašto je kombinacija dve kamere važna

Kao što je poznato, SLR kamera predstavlja standard kvaliteta profesionalne fotografije i obaveznu opremu svakog fotografa. S druge strane, pametni telefon može da pravi jasnije fotografije samo u poređenju sa običnim digitalnim kamerama i nikada neće moći da se poredi sa SLR kamerama, uprkos naporima da se poveća broj piksela. Uz to, postoji još jedan problem, koji pametni telefon nikada neće moći da reši - njegov objektiv je oko 20 centimetara „tanji“ od objektiva na SLR kameri.

Zbog toga, da bi se dostigao vrhunski kvalitet fotografije pomoću telefona, dvostruke kamere predstavljaju jedino rešenje. Razlika između jednostavne i dvostruke kamere je zapravo izbor bioničkog dizajna. Oko 90 odsto prenesenih informacija u ljudskom mozgu je vizuelne prirode. Stoga je osetljivost ljudskih očiju neverovatno visoka po pitanju auto-fokusa, automatske ravnoteže belila, automatske blende, automatske ISO vrednosti, automatske stabilizacije slike i praćenja mete - i to su i bile ideje „vodilje“ tokom kreiranja nove dvostruke Honor kamere sa dokazanom ekspertizom koje kompanije Honor i Huawei nude u domenu digitalne fotografije.

Da bi dvostruke kamere radile, proizvođači telefona moraju da, pored CPU sistema, ulože u još tri aspekta. Pre svega, potreban je profesionalni tim za ugradnju dvostruke kamere koja se će stati u objektiv od oko pet milimetara i da se pri tom zadrži visok broj piksela, veliki otvor blende, brzina fokusiranja i stabilizacije slike, a eliminišu odsjaj na fotografijama i greške u procesu nastanka fotografije i njenim algoritmima. Kad smo već ovde, napomenućemo i to da je potreban tim stručnjaka i za pisanje algoritama za dvostruku kameru, koji bi radio po uputstvima profesionalnih fotografa. Oni bi zajedno trebalo da stvore veliki broj algoritama, uključujući preciznu superpoziciju dve slike iz sočiva, elegantnu zamućenost odnosno bokeh efekat i tranziciju, ali i boju.  Treća stvar je ISP (procesor signala slike) tim koji će osigurati da onog trenutka kada slikate, kamera može istovremeno da prikupi podatke iz oba sočiva, izmeri ih, spoji i sačuva.

Pogledajte kakve slike pravi Honor 9 kamera:

I kao što smo počeli priču, vraćamo se na to što Honor 9 poseduje zadnje kamere sa RGB senzorom od 12 megapiksela i monohromatskim senzorom od 20 megapiksela. Pri slikanju, ove dve kamere će raditi istovremeno i imitirati štapićaste i kupaste ćelije u ljudskom oku - jedna kamera reaguje na boju, a druga na uslove sa lošim osvetljenjem. Senzori za svetlost na kameri reaguju samo na intenzitet boje, što znači da nijedna kamera ne razlikuje boje, poput štapićastih ćelija u ljudskom oku. Filter na vrhu senzora za svetlost filtrira i beleži R/G/B boje, nalik kupastim ćelijama koje razlikuju boje. Drugim rečima, kamera u boji upija skoro dve trećine vidljive svetlosti. Zbog toga se fotografija u boji nikada ne mogu porediti sa onim koje su slikane monohromatskim kamerama po pitanju osetljivosti na svetlost.

Kod modela Honor 9 podela je takva da kamera u boji beleži boje slika, dok monohromatska beleži osetljivost na svetlost u svakoj tački. Kada ih uparimo dobijamo preciznije boje i bolju osetljivost na svetlost nego kod običnih kamera u boji, kao i bolje efekte pri smanjenom osvetljenju. Zahvaljujući sposobnosti merenja odstojanja, dvostruka kamera će izmeriti rastojanje između kamere i svake tačke na slici, što nam omogućava da uslikamo fotografiju i kasnije menjamo fokus, čime stvaramo efekat otvorene blende.

Slike napravljene Honor 9 telefonom su bogate detaljima i imaju smanjenu količinu šuma, što je rezultat nižih ISO vrednosti, koje je kamera u stanju da koristi zbog f/2.2 otvora blende i povećane količine svetlosti koja dopire do senzora u odnosu na kamere sa drugačijim otvorom blende. Smanjen šum se postiže uz izostanak „artefakta“, koji su uobičajena pojava na slikama sa nižim ISO podešavanjima, što je za pohvalu.

Zamućena pozadina, efekti, isticanje objekta na Honor 9:

Boje su prirodne, ali zasićene i pune, osim ukoliko namerno ne koristite mod za pojačavanje boje koji je na Honor 9 modelu dostupan. Balans belog je uglavnom odličan, a na raspolaganju su i automatska HDR (HDR+) opcija i praćenje subjekta koji je predmet fotografisanja.

Portretni mod i selfiji su aduti kamere

Pored unapređene dvostruke kamere Honor 9, takođe donosi i potpuno novi algoritam za portrete, koji unosi do sada neverovatne detalje i emocije u svaku fotografiju pomoću pet opcija, uključujući zamućenost pozadine, ulepšavanje lica, pojačane boje, monohromatske opcije i efekta promene fokusa nakon slikanja fotografije.

Honor 9 donosi efekat zamućenosti pozadine u režimu slikanja portreta. Procesor dubine perspektive je ugrađen u Kirin 960 čipset, da bi se umanjila upotreba eksternog preračunavanja i time postigli bolji rezultati procene dubine perspektive. Istovremeno je i preciznost mape dubine perspektive povećana za 50 odsto.

Portretski režim slikanja ovog telefona, koji je zasnovan na 3D modelu za detekciju lica, može da ulepša lice i doda mu svetlosti, čime osoba na slici postaje savršeno vidljiva i deluje energičnije, sa fokusom na detalje, takođe i prirodnim prelazima između boja. Boja kože deluje prirodno, takođe. Naravno, i koža lica je bogata bojom, ali ne preterano svetla i bez „voštanog“ efekta, za šta je zadužen i dvostruki blic koji tonira boju kože.

Sigurni smo da će sve ovo biti više nego dovoljno da uvek napravite svoje najlepše uspomene. Ali nemojte da vas ovih nekoliko stvari oduševi! Isprobajte panoramski mod, portretisanje selfi kamerom, kao i PRO mod, koji vam omogućava da ručno podesite svaki parametar fotografije ili videa koji želite da snimite. Takođe, tu su i nalepnice za fotke, kojima ćete direktno kroz kameru dodati zanimljive i šaljive efekte na fotografije, kao i mogućnost preuzimanja dodatnih modova za kameru, putem Honor aplikacija u Play prodavnici koji su besplatni. Među njima su slikanje hrane, vodeni žig, zvučni efekti i skeniranje dokumenata.

Honor 9 specifikacije:

- Ekran: 5.15 inča, 1.980 x 1.080 piksela, 3D Aurora Glass na poleđini, 428 PPI
- CPU: 2.4 GHz osmojezgarni Kirin 960, 64-bitni
- GPU: Mali-G71 MP8
- OS: Android 7.0 Nougat sa Huawei EMUI 5.1 interfejsom, Oreo najavljen
- RAM: 4 GB / 6 GB RAM
- Memorija: 64 GB / 128 GB
- Kamera glavna: 12 MPx (RGB) + 20 MPx (crno-bela), obe f/2.2, dual sistem sa faznim i hibridnim autofokusom, Geo-tagging, prepoznavanje lica, HDR, panorama, dvotonski LED blic, 4K snimanje, HD snimanje sa do 120 fps, EIS stabilizacija kadra, Portretni mod
- Kamera selfi: 8 MPx f/2.0, ulepšavanje lica i portreta
- Veze: 4G + VoLTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, 3.5 mm audio, USB Type-C
- Baterija: 3.200 mAh integrisana, brzo punjenje SuperCharge
- Dodatno: Programabilan senzor otiska prsta, metalno kućište i staklo s obe strane, poseban sistem proizvodnje za presijavanje kućišta, plava, siva (bela) i zlatna boja
- Dimenzije i težina: 147 x 70 x 7.45 milimetara, 155 grama
- Cena: 520 evra za model 4 GB / 64 GB i 560 evra za model 6 GB / 128 GB.

Dance With Honor 9
Izvor: Honor.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS