• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je osnivač Gugla naučio od Nikole Tesle?

Autor mondo.ba

Plakao je nad sudbinom srpskog naučnika i odlučio da radi sve isto - samo suprotno!

 Leri Pejdž o Nikoli Tesli Izvor: Google/MONDO portal
Izvor: Google/MONDO portal

Leri Pejdž, jedan od osnivača Gugla rekao je da mu je Nikola Tesla bio uzor, ali da je baš zbog tog odlučio da ne slijedi primjer velikog naučnika.

Pejdž se prisjeća da je, kada je imao 12 godina, čitao biografiju Nikole Tesle, i plakao.

"Jer, taj genijalan čovjek koji je osmislio skoro sve na temu električne struje što koristimo danas, umro je u siromaštvu okružen golubovima. Iskoristili su ga svi koji su mogli da ga iskoriste, jer je razmišljao isključivo o nauci, a ne i o biznisu. Tesla je veoma tužna priča", misli on. 

Osnivač internet giganta i jedne od najmoćnijih svjetskih kompanija misli da je Tesla mogao da postigne mnogo više toga da je imao više resursa.

"A imao je i teškoće sa komercijalizacijom stvari koje je pravio. Vjerovatno više nego što je trebalo. Mislim da je to bila dobra lekcija. Nisam htio samo da izumim stvari, htio sam i da učinim svijet boljim, a da bi se uspjelo u tome, moraš učiniti više nego samo da praviš inovacije", ispovijedio se Leri Pejdž, o čemu više možete pročitati u knjizi "In The Plex: How Google Thinks, Works, and Shapes Our Lives", autora Stivena Levija.

Leri Pejdž navodi da je nakon čitanja biografije srpskog naučnika odlučio da nikada ne dozvoli da prođe kao on. A Tesla je, kao što znamo, umro siromašan u sobi njujorškog hotela.

"Kada smo pravili Gugl, vodila me je želja da pomognem cijelom svijetu, ali sam istovremeno bio veoma oprezan i od prvog dana razmišljao kako će ta firma da zarađuje novac i ostvaruje profit, a ne samo da pomaže ljudima besplatno. Nikola Tesla je moj heroj, ali realnost je da u praksi treba biti Edison", objasnio je Leri Pejdž.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS