• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dron prevozi ljude: Nebeski taksi (FOTO, VIDEO)

Autor mondo.rs

Da li biste se prepustili dron letelici, jedosedu, koji bi vas prevezao na mesto, koje odredite? Pogledajte kako sve izgleda.

 Dron prevozi ljude: Nebeski taksi (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO portal/Marko Čavić

Huawei kompanija nije predstavila novi telefon na MWC 2018 sajmu u Barseloni, to je ostavila tek za 27. mart, u Parizu, ali smo zato videli prvi 5G kućni uređaj, neverovatni MateBook X Pro i automobil koji vozi pametni telefon Mate 10.

Zajedničko za projekat automobila, koji smo pomenuli i nebeski taksi, koji upravo predstavljamo, jeste da ih ne vozi - čovek, automatizovani su veštačkom inteligencijom i 5G rešenjima tj. dron mrežama koje kineska kompanija želi da usavrši i osposobi za komercijalnu upotrebu! To su automatizovana prevozna sredstva, bez ljudske kontrole, koja bi trebalo da reše problem zakrčenja saobraćaja i lošeg uticaja na životnu sredinu, ali i da smanje troškove prevoza putnika i robe.

Fly Taxi je deo nove Huawei Digital Sky inicijative, koju razvija Wireless X Labs kompanija, koja je predstavljena u Londonu, krajem prošle godine (2017). Ova inicijativa ima za cilj da ubrza prihvatanje 5G mreže i njihovo bolje iskorišćenje, ali i da unapredi servise postojećih 3G, 4G i najnovijih 4.5G mreža. Huawei ima cilj da unapredi dron servise i omogući njihovo automatizovano obavljanje putem mreža na daljinu, bez ili sa kontrolom čoveka.

Koncept Fly Taxi prikazan je širokoj publici tek na MWC 2018 sajmu u Barseloni, kad smo imali priliku da ga obiđemo, ali ne i da se vozimo, jer se probni letovi još uvek izvode i nisu omogućeni za testiranje izvan kontrolisanih uslova. Dron taksi ima jedno mesto za putnika, kojem je obezbeđen maksimalan komfor, a ukupna težina, koju može da ponese je do 360 kilograma. Fly Taxi je namenjen kratkim i srednje udaljenim destinacijama, a omogućen je prelazak do 41 kilometra po jednom punjenju. Trenutno ime ovog vozila je 184, a iza njega stoji kineska eHANG kompanija.

Fly Taxi u stanju je da leti na oko 300 metara visine i ima četiri duple elise, koje ga brzo podižu i spuštaju. Ovaj dron-jednosed prilično je agilan, a za kontrolu sa komandnim centrom koristi se 5G mreža, definisane latencije na oko 20 milisekundi. Za kontrolu okoline i slanje i prijem slike su ugrađene četiri 4K kamere sa LiDARs tehnologijom. Potrebna je konstantna veza putem 5G mreže i to UL i DL od 100 Mbps. Putnik ne upravlja dronom, već ga letelica obavlja samostalno i unapred definisanom rutom. Ukoliko dođe do komplikacija komandni centar je u stanju da preuzme kontrolu nad vozilom gotovo u realnom vremenu, jer se pozicija i stanje drona prate non-stop video i GPS putem, pogađate - 5G mreže.

Vozilo koje vidite na slikama u našoj galeriji je deo prve „eskadrile“ nekonvencionalnih letećih vozila, koje se razvijaju u još pet zemalja: AEROMOBIL u Slovačkoj, AIRBUS u Francuskoj, AURORA i TERRAFUGIA u SAD i E-VOLO u Nemačkoj. Svi ovi koncepti trebalo bi da budu komercijalno dostupni do 2030. godine, ukoliko uspešno prođu niz testova, o kojima na štandu Wireless X Labs nisu želeli da govore, jer su još uvek tajni.

EHANG 184 flight test LIVE, video-connect EHANG 184 in China from UK
Izvor: eHANG

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS