• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boje se reakcije korisnika: Apple mijenja praksu

Autor mondo.rs

Apple mijenja praksu u vezi sa privatnošću podataka i prekida Siri prisluškivanje.

 Boje se reakcije korisnika: Apple mijenja praksu Izvor: MONDO portal.
Apple Siri.
Izvor: MONDO portal.

Tehnološki gigant Apple saopštio je da će prestati sa ustaljenom praksom da čuva zvučne zapise komandi, koje korisnici izdaju svom ličnom asistentu Siri, ali i ograničiti analizu audio snimaka, koje čuva, tako što će je ubuduće sprovoditi samo zaposleni Apple kompanije, a ne i radnici, koji su angažovani na ugovor.

Promjena je uslijedila pošto je Apple ranije ovog mjeseca suspendovao program pod nazivom Siri grading, u okviru kojeg ljudi slušaju audio snimke korisnika, kako bi utvrdili da li je lični asistent adekvatno odgovorio na zahtjev da uradi nešto, recimo da pročita poruke ili predstojeće sastanke zakazane u kalendaru.

Apple je suspendovao program pošto je The Guardian prenio da su radnici na ugovor u toj kompaniji redovno mogli da čuju povjerljive informacije, pa čak i parove koji vode ljubav, objavila je agencija Tanjug.

Sve veće interesovanje javnosti i političara za prakse, koje se tiču privatnosti podataka primoralo je kompanije iz Silicijumske doline na veću transparentnost, tako da je Alphabet Inc, Google-ova matična kompanija, prekinula analizu audio snimaka Google Assistant ličnog asistenta za sve namjene i u svim jezicima, pošto su procurili podaci na holandskom jeziku.

Apple je promovisao svoju praksu kad je riječ o privatnosti kako bi se distancirao od rivala i preduzeo je korake od uvođenja Siri 2011. da ograniči prikupljanje podataka. Audio snimci se brišu poslije određenog perioda, korisnici se identifikuju prema nasumičnom broju, a podaci kao što su nepročitane poruke korisnika ili sastanci u kalendaru, ne šalju se na Apple-ove servere.

Kompanija je u srijedu saopštila da će prekinuti da čuva audio zapise za ljudsku analizu, a umjesto toga dozvoliti korisnicima da sami izaberu ako žele da im se snimci analiziraju. Apple je dodao da će nastaviti da koristi kompjuterski - generisane transkripte kako bi poboljšao Siri.

Suspenzija programa, navodi Apple, trajaće sve dok se promjene ne sprovedu, ali nije naveden datum do kada bi to moglo da se desi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS