• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaš televizor vas špijunira, upozorava FBI

Autor mondo.rs

FBI upozorava: Pametni televizori vas mogu špijunirati, a evo i kako to čine.

 Vaš televizor vas špijunira, upozorava FBI Izvor: MONDO portal.

Američki FBI upozorava da su pametni televizori, koji se za razliku od običnih po tome što se povezuju na internet, posebno podložni napadima hakera, koji tako mogu da uđu u nečiji dom.

U objavi na blogu ogranka FBI-ja u državi Oregon tako se objašnjava da internet veza, iako omogućava pristup popularnim servisima kao što je Netflix, Amazon Prime i drugim, omogućava i hakerima upad u nečiji dom preko neobezbeđenog televizora, putem kojeg može onda doći i do nečijeg internet rutera.

Možda će vas zanimati

"Hakeri takođe mogu preuzeti kontrolu nad vašim nezaštićenim televizorom. Na donjem delu spektra rizika mogu menjati kanale, igrati se jačinom tona i pokazivati vašoj deci neprikladne video snimke", piše FBI u tekstu upozorenja.

U najgorem slučaju, nastavlja FBI, hakeri mogu da uključe kameru i mikrofon nečijeg televizora u spavaćoj sobi i tiho sajber-prisluškuju, prenosi agencija Tanjug.

Osim toga, kamera i mikrofon, koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili komande glasom i video četovanje, hipotetički omogućavaju i proizvođačima televizora, odnosno aplikacija, koje se na tom TV-u koriste, da nekog prisluškuju.

Hakeri su, kako se podseća, u januaru ove godine, već upali u hiljade Google pametnih uređaja Chromecast, putem kojih su dalje “burgijali“ po privatnosti korisničkih podataka na televizorima i čak i kućnim uređajima povezanim na istu Wi-Fi mrežu.

Kompanija Samsung je jedina reagovala saopštenjem na ovu temu i pozvala korisnike da ozbiljno shvate potencijalne pretnje, navodeći da bi svaki korisnik njihovog SMART TV-a trebalo uvek i redovno da ažurira softver televizora, kako bi on bio zaštićen od bilo kakvih napada.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS