• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje profesije ubija veštačka inteligencija - pronalazite li se na listi?!

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Neki stručnjaci tvrde da do veštačke inteligencije nismo još ni stigli, a neki drugi da će nam ona preoteti posao i ugasiti mnoge profesije. I već to čini…

 Vještačka intelignecija poslovi Izvor: MONDO / Kaspersky

Sa razvojem veštačke inteligencije predviđa se da će mnoga zanimanja otići u zaborav, a da će roboti preuzeti većinu poslova koje sada obavljaju ljudi.

I dok pojedini stručnjaci veštačku inteligenciju nazivaju marketinškim s**njem i tvrde da dalje od mašinskog učenja nismo ni stigli, neki drugi su sigurni u svoje tvrdnje da u narednih deset godina sledi najveća promena u pogledu poslova u dosadašnjoj istoriji.

Možda će vas zanimati

Promena će zahvatiti i neke profesije, koje su trenutno bezbedne. Zapravo, već su primetne određene tendencije u tom smeru u oblasti finansijskog savetovanja, predviđanja i transporta. Realnost je da se poslovno tržište konstantno menja.

Pre samo nekoliko godina, za naplaćivanje usluga su bili neophodni ljudi, od aerodroma, preko železničkih stanica, supermarketa, garaža, pa sve do naplatnih rampi na autoputevima. Danas se plaćanje obavlja uz pomoću aparata i pametnih telefona. Pored toga, u budućih deset godina i vozači, prevodioci, novinari, osoblje za usluživanje klijenata, turistički vodiči, radnici na proizvodnim linijama, kao i bibliotekari će kao profesije otići u zaborav, piše Međunarodni kineski radio (CRI).

S druge strane, programeri, arhitekte, stručnjaci za odnose s javnošću, advokati, sudije, učitelji, treneri, psihijatri će kao profesije povezane sa psihičkim i fizičkim zdravljem biti u manjem riziku od nestanka.

Izveštaj sa Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova održanom u septembru, sugeriše da će zbog veštačke inteligencije do 2022. nestati 75 miliona poslova. Istovremeno se očekuje da će ona stvoriti oko 133 miliona novih radnih mesta, što je skoro dvostruko više.

Ako je verovati ovim tvrdnjama - prekvalifikacija čeka mnoge, uključujući i nas, novinare ;) 

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS