• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anonymous hakerska grupa se vratila: Hakuju policiju, podržavaju proteste

Autori Marko Čavić Autori index.hr

Protesti širom Amerike na sajber i zemaljsku scenu vratio je i dobro poznati i neko vreme primiren hakerski kolektiv Anonymous.

 Anonymous hakerska grupa se vratila: Hakuju policiju, podržavaju proteste Izvor: Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

U jeku građanskih protesta širom Amerike, koji su počeli u Mineapolisu zbog smrti Džordža Flojda, iz senke se vratila ili bolje reći probudila i hakerska grupa Anonymous

Hakerski kolektiv, koji je nekad vršio sajber napade na one za koje su smatrali da vrše nepravdu ponovo je tu, i to nakon što nekoliko godina nisu bili aktivni.

Iz grupe obećavaju da će uskoro razotkriti mnoge zločine, koje je širom zemlje počinila policija, ali mnogi sumnjaju da se radi o poznatoj hakerskoj grupi.

Anonymous-i nemaju vođu niti je poznato ko su članovi

Hakerski aktivisti okupljeni u kolektivu Anonymous nemaju lidere niti vođu, a nije poznato ni ko su članovi te hakerske grupe. Njihov moto je “Mi smo mnoštvo”, čime poručuju da je reč o velikom broju individualaca okupljenih oko “prave stvari“. S obzirom na to da ne postoji struktura liderstva, bilo ko može da tvrdi da je njihov član. To, takođe znači da njihovi članovi mogu da imaju i različite ciljeve, jer nemaju nikakav plan rada.

Po nekom pravilu, Anonymous-i su aktivisti, koji se bave onima za koje smatraju da zloupotrebljavaju moć. A to rade tako što hakuju internet stranice svojih meta i onesposobljavaju ih, modifikuju ili čak gase. Simbol hakerske grupe Anonymous je maska Guya Fawkesa, iz grafičke novele V for Vendetta, koju nose anarhistički revolucionari, borci protiv fašističke vlade.

Hakovali stranicu policije u Minesoti

Vezano za sadašnje proteste u SAD-u, pripisane su im mnoge akcije. Internet stanica policije u Mineapolisu privremeno je ugašena poslednjeg vikenda maja nakon hakerskog napada, a internetom kruži i baza e-mail adresa i lozinki za koju se tvrdi da pripada tom hakovanom policijskom odeljenju.

Osim toga, stranica Ujedinjenih nacija, takođe je hakovana i na nju je postavljena fotografija Džordža Flojda uz poruku: “Počivaj u moći, Džordže Flojde” s logotipom Anonymous grupe.

Isto tako, Twitter mrežom se širi post, koji je postao viralan, a prikazuje kako na policijskim radiostanicama svira srpska muzika i onemogućuje međusobna komunikacija pripadnika policije. Nije potvrđeno da je ova objava verodostojna niti je Anonymous grupa potvrdila da ona stoji iza njega.

Anonymous grupa je već delovala protiv rasizma

I premda ne postoji zajednička agenda grupe, članovi Anonymous-a već su i ranije delovali i odgovarali na rasističke napade.  Kad su 2014. godine nakon ubistva tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu u Misuriju izbili protesti, članovi Anonymous-a zapretili su da će im meta postati gradske službe, ako protestanti budu povređeni.

Onesposobili su službene stranice grada, ugrozili komunikaciju unutar gradskih službi, a onda su se okomili na čelnog čoveka policije u Fergusonu. Kasnije iste godine proglasili su rat Ku Klux Klan-u, nakon čega su objavljivali javne detalje o njihovim navodnim članovima.

Prosvjedi povodom smrti Džordža Flojda već sad smatraju se najvećim rasnim i građanskim nemirima nakon ubistva Martina Lutera Kinga, koje se dogodilo 1968. godine.

Facebook stranica na kojoj je objavljen video o smrti Džordža Flojda navodno je povezana s Anonymous-ima. Ranije su se na toj stranici pojavljivale objave o vanzemaljcima i “kineskom planu za svetsku dominaciju”. Ipak ova Facebook stranica postala je poznata tek nakon što je ugašena stranica policije u Mineapolisu.

Anonymous-i su poznati od 2008. godine

Inače, prva veća akcija Anonymous-a nakon koje su postali poznati bila je hakerski napad na stranice i ometanje komunikacije sajentološke crkve 2008. godine.

U narednim godinama usled globalne financijske krize grupa je podržala pokrete kao što je arapsko proljeće ili Occupy Wall Street. Nastavili su da podržavaju proteste širom sveta, ali tokom poslednjih godina više nisu bili u centru medijske pažnje, zaključuje Index.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS