• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo HONOR MagicBook 15: Kupite ga bez oklevanja (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić

Ako tražite laptop najboljeg odnosa uloženo-dobijeno, a da vam je potreban za “od svega po malo“, onda ne tražite više, kupite ga!

 Testirali smo HONOR MagicBook 15: Kupite ga bez oklevanja (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO / Marko Čavić

Laptop ponuda na domaćem tržištu usled raznih faktora spala je na nekoliko proizvođača, čija ponuda je sve samo ne zanimljiva, a slična je situacija i u Evropi.

Već neko vreme vrte se isti modeli istih proizvođača, bez posebnih inovacija, svežeg pristupa dizajnu i onog najvažnijeg - bez spuštanja cena u značajnoj meri.

Možda će vas zanimati:

Kad je Amerika kompaniji HONOR zabranila da koristi Google servise u svojim telefonima kineska kompanija se brzo preorijentisala iz smartfon kompanije u kompaniju, koja proizvodi lifestyle proizvode, a tu spadaju IoT uređaji (Internet stvari), televizori, internet ruteri, pametni kućni aparati, pametni nosivi gedžeti (satovi, narukvice, slušalice) i - LAPTOP RAČUNARI.

Tranzicija je bila munjevito brza, gotovo nestvarna kad pogledate MagicBook seriju, koja je stigla u Srbiju i čiji veći model nam je sad na testu.

HONOR MagicBook 14 i MagicBook 15 u Srbiji se prodaju od 1. juna i moguće ih je kupiti u promotivnom paketu do 13. juna, u kojem s računarom dobijate i HONOR MagicWatch 2 sat. Prvi HONOR MagicBook modeli prodavaće se po ceni od 79.990 RSD za model od 14 inča (oko 680 evra), odnosno 72.990 RSD za model od 15 inča,(oko 620 evra). Uređaji će biti dostupni u pretprodaji kod partnera i u IT prodavnicama širom zemlje.

U cenovnom rangu od 620 do 680 evra nema preterano jake konkurencije, a kad se uporedi ono što MagicBook modeli nude u odnosu na konkurenciju jasno je zašto je HONOR MagicBook 14 ili HONOR MagicBook 15 tzv. best buy klase, pa čak i iznad toga.

Na testu nam je bio model MagicBook 15 (varijanta Boh-WAQ9HNR) sa IPS LCD ekranom dijagonale 15,6 inča (oko 40 centimetara). Ekran je namerno matiran, jer je ova serija zamišljena za korišćenje na otvorenom i u stalnom pokretu, a osvetljenje ekrana od oko 280 nita je zadovoljavajuće za tako nešto, gde će upravo pomoći mat završnica, koja se ne presijava. Reprodukcija boja je dobra, kontrast takođe, a intenzitet i druge parametre boje možete podesiti kroz panel AMD grafike, gde su u ponudi modovi za film, igre, rad na otvorenom, rad sa dokumentima i slično. Ekran ima mogućnost smanjenog prikaza plave svetlosti, kako bi se manje opteretile oči i omogućilo duže i bezbedno gledanje u monitor. Rezolucija ekrana je Full HD i to je više nego dovoljno i za rad i za igranje.

Pogledajte HONOR MagicBook 15 iz svih uglova:

Računar dolazi sa AMD Ryzen 5 3500U procesorom, čija su jezgra zasnovana na Zen+ arhitekturi i koriste unapređen sistem izrade od 12 nanometara. Brzina je 2,2 GHz i moguće ju je povećati je do 3,7 GHz. Što se grafike tiče u našem modelu bio je to AMD Radeon Vega 8 čip, koji dolazi sa 1 GB DDR4 memorije. Radna memorija je 8 GB DDR4 RAM i moguće ju je proširiti do 16 GB, ali samo u servisnom centru. Situacija je drugačija s SSD diskom, koji je kapaciteta 256 GB i podeljen u dve particije. Ovaj deo hardvera povezuje se preko PCIe NVMe interfejsa pomoću standardnog M.2 stika, pa je dodatnu skladišnu memoriju od 512 GB maksimalno moguće ubaciti i kod kuće.

Što se svakodnevnog rada tiče, posebno u kancelarijskom okruženju i pod Windows 10 Home upravom nikakvih problema nećete imati.

Nije gejming mašina, ali "tera" igre solidno

Što se igara tiče, mada uređaj nije namenjen punokrvnom gejmingu, neće vas izdati. Ukoliko odaberete MEDIUM parametre i/ili oborite rezoluciju na HD+ (1.600 x 900 piksela, recimo) moći ćete komotno i da igrate novije igre. Kad su stariji naslovi u pitanju, poput Tomb Raider igre dobićete čak od 25 do 30 fps u ULTRA prikazu (jedan korak do maksimalnih podešavanja). Što se tiče Fortnite igre, recimo, moći ćete da je igrate bez problema u 1.600 x 900 rezoluciji, a isprobali smo i Shadow of the Tomb Raider i Crash Bandicoot N.Sane Trilogy igre i igrali ih bez problema u podešenoj konfiguraciji.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Tokom igranja kompjuter se greje najviše oko “W“ tastera, zbog pozicije čipseta i grafike, ali ventilatori u obliku slova "S" (pogledajte slike u našoj poslednjoj galeriji) dobro rade posao, pa ga nikad nije neprijatno dodirivati. To dokazuje i FurMark stress test, čiji rezultati pokazuju da je tokom sat vremena maksimalnog opterećenja procesor (100% burn test) izgurao brzinu do 3,7 GHz, da bi kasnije brzina pala na 3,1 GHz i ostvarena je maksimalna temperaturu od 70 stepeni. Slično je i sa GPU-om, koji je na 100 procenata opterećenja izgurao 1.200 MHz i nije išao iznad temperature od 61 stepena. Naravno, ovako teško opterećenje retko kad ćete doživeti u svakodnevnom radu, pa su ove brojke samo za ilustraciju i kao pohvala da rashladni sistem zaista radi kako treba.

Odakle izlazi ovako moćan zvuk?!

Osim uživanja u igrama i prijatnom svakodnevnom radu oduševio nas je i zvuk. Iako nema nekih posebnih karakteristika niti partnera s kojima je HONOR radio, zvuk stereo zvučnika je i kvalitetan i dovoljno prodoran tj. jak da budete zadovoljni i da ga čujete u svakoj situaciji. USB utičnice podržavaju slušalice sa potiskivanjem buke (napajaju se upravo preko ovih konektora), pa je moguće imati kvalitetan zvuk i na bučnim mestima - u kafiću, autobusu, na putu u automobilu i slično.

I softver zaslužuje pohvale, jer Windows 10 Home u saradnji s vrlo malo HONOR aplikacija nudi poznato, brzo i okretno okruženje u kojem dobijate Office bazičnu aplikaciju besplatno, ali bez sinhronizacije među uređajima. Za to je zadužen Microsoft 365 paket, koji dobijate besplatno na jednomesečno korišćenje, nakon čega se plaća mesečna ili godišnja licenca. Ukoliko zadržite besplatnu Office aplikaciju imaćete na raspolaganju sve Office alatke, uključujući Word i Excel, ali ograničenih mogućnosti, mada sasvim dovoljno za početak rada i razmenu i kreiranje većine poslovnih dokumenata, uključujući PDF.

Magic-Link je novi standard za laptop-mobilnu vezu

HONOR je na MagicBook seriju ugradio samo jednu aplikaciju - PC Manager, koja je zadužena za nadzor sistema, ažuriranje drajvera, kontrolu hardvera i povezivanje s telefonom. Što se BLOATWARE-a tiče, HONOR je šampion skromnosti i sigurni smo da će to pozdraviti svaki novi korisnik, jer se "čist Windows" danas vrlo retko viđa.

My Phone je PC Manager i HONOR opcija, koja izdvaja ovaj laptop i čini ga korisnijim od bilo kojeg drugog laptop konkurenta na tržištu. Kad se na PC Manager povežete sa svojim Huawei tj. HONOR nalogom i povežete MagicBook i telefon moći ćete da vidite interfejs telefona na računaru i koristite ga kroz taj prozor kao da koristite telefon, a da ga pritom ni ne dodirnete. Opcija koja ovo omogućava nazvana je Magic-Link i na ovom sistemu dolazi u verziji v2.0. Ovo olakšava kontrolu oba uređaja, uključujući čak i obavljanje poziva i razmenu poruka s telefona na računaru, dok se telefon puni, recimo na drugom kraju sobe. Naravno, pomoću NFC, Bluetooth i Wi-Fi Direct veze omogućen je instant transfer fajlova, slika, dokumenata, video priloga i drugih podataka. Dovoljno je telefonom dodirnuti NFC tag na računaru, da bi se fajlovi prevukli na MagicBook ili poslali na telefon.

U računaru se nalazi i baza znanja i video materijala u okviru PC Manager-a, koja će vas naučiti kako se koristi svaka od opcija, pa vam savetujemo da ih sve pogledate i otkrijete i usvojite na koje sve načine možete poboljšati korišćenje oba uređaja jedan kroz drugi. Posebno obratite pažnju na deljenje Clipboard-a i na Screen Recording funkciju. Kako bismo vam sve detaljnije prikazali spremili smo i galeriju snimaka, koju možete pogledati na samom kraju testa.

Više bezbednosti, dovoljno portova

MagicBook 15 dolazi i sa vrlo zanimljivim bezbednosnim karakteristikama. Kamera je umetnuta ispod funkcijskog tastera između F6 i F7. Pritisnete je i ona se pojavi, pa je pritisnete opet i ona se vrati u kućište. Tom prilikom se audio i video “odsecaju“ i nema bojazni da vas neko vidi ili sluša. Takođe, sa desne gornje strane stavljen je i veliki senzor otiska prsta, koji je i On/Off taster. Skener otiska prsta pati do pet otisaka, pa MagicBook mogu da koriste saradnici istog tima i da svaki ima pristup svojim podacima na odvojenim particijama, bez mešanja podataka.

Uređaj je opremljen klasičnim HDMI portom, 3.5 mm audio konektorom, sa dva klasična USB priključka (jedan 3.0, jedan 2.0) i USB Type-C priključkom za sve uređaje s takvim ulazom, kao i za punjač od 65 vati, koji dolazi sa računarom. Zanimljivo je da računar možete da punite bilo kojim HONOR punjačem ili drugim, koji ima USB Type-C, kao što telefon možete da punite punjačem, koji dolazi sa HONOR MagicBook računarom. Naravno, podržano je brzo punjenje u zavisnosti od brzine punjenja samog telefona, dok se računar drugim punjačima puni sporije.

Baterija 15-inčnog modela dovoljna je za između četiri i šest sati rada, što je solidan rezultat, mada ne spektakularan. Ipak, punjač je lagan, mali i lako se nosi, a za pola sata puni bateriju za gotovo 55 procenata, što će umnogome olakšati korišćenje i na putu.

I za kraj smo ostavili dizajn, tastaturu i touchpad...

Računar dolazi u dve verzije sive boje, izrađen je od aluminijuma brušene površine i gornji panel ima mat završnicu. Ivice su dijamantski sečene i izvučene u prelivu plave i sive boje, što računaru daje jedinstven i više premijum izgled. Kvalitet izrade je besprekoran, a težina od kilogram i po ga čini vrlo lako nosivim. MagicBook 15 nije moguće rasklopiti za svih 180 stepeni, ali je blizu toga. Tastatura je odlična: kompaktna (bez numeričkih tastera s desne strane), sa dodatnim Hotkeys F opcijama, a tasteri su veliki, jasno označeni, dubokog hoda i dobre povratne reakcije. Ono što nam se manje sviđa je činjenica da tastatura nije osvetljena i da su strelica nagore i nadole udvojene u jedan taster, pa pri brzom kucanju dolazi do grešaka. Ono što je za svaku pohvalu je touchpad - prostran, odličnog odziva, precizan, bez praznog hoda i bežanja pod prstom i sa jasnim klikom i pri blagom dodiru.

I na kraju, osim osvetljenja tastature sve i da hoćemo ne bismo mogli da nađemo manu HONOR MagicBook 15 laptop računaru. Odlično radi, sjajno izgleda, atraktivan je, nudi neke posebne, nove opcije, sposoban je za gejming, svestran i brz kad je kancelarijska i multimedijalna upotreba u pitanju i košta upravo toliko da dobije preporuku.

Ukoliko sad tražite laptop i raspolažete sa 620 do 680 evra - ne dvoumite se, kupite MagicBook 15 ili MagicBook 14 HONOR laptop. Ako ne verujete nama pročitajte testove TrustedReview, TechRadar, GSMArena i mnogih drugih IT medija - svi su rekli isto: HONOR MagicBook je BEST BUY svoje, pa i više klase, koji pomera granice. I to je jednostavno tako.

HONOR MagicBook Drag and Drop opcija:

HONOR MagicBook Magic-Link povezivanje:

HONOR MagicBook Magic-Link deljenje fajlova:

HONOR MagicBook Screen Recording opcija:

HONOR MagicBook 15 specifikacije:

  • 15,6 inča IPS LCD 16:9 ekran, Full HD rezolucija, oko 280 nita osvetljenje
  • Windows 10 Home Edition
  • AMD Ryzen 5 3500U CPU
  • AMD Radeon Vega 8 GPU
  • 8 GB DDR4 Dual-channel RAM (Do 16 GB)
  • PCIe NVME SSD 256 GB / 512 GB
  • 65 W Type-C brzo punjenje za 42 Wh bateriju
  • 3.5 mm, USB Type-C x 1, HDMI x 1, USB 3.0 (Type A) x 1, USB 2.0 (Type A) x 1
  • Skener otiska prsta, Sakrivena kamera, Magic-Link v2.0, Bluetooth v5.0
  • 229 x 357 x 16,9 milimetara
  • 1,53 kilograma
  • 620 evra.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS