• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google počinje da plaća, ali ne svima - samo neki će dobiti pare!

Autori Beta Autori Marko Čavić

Iako od medija i drugih kreatora sadržaja zarađuje milijarde Google dosad nijednom mediju nije platio ni dinar, ali to će se promeniti. Možda…

 Google počinje da plaća, ali ne svima - samo neki će dobiti pare! Izvor: MONDO / Google

Kompanija Google je najavila da će izdavačima, medijima i kreatorima onlajn sadržaja, koje sortira u pretrazi i deli preko svojih aplikacija (Google News, recimo) plaćati za objavljivanje "visokokvalitetnih vesti" u svojim servisima, što bi moglo da smiri njihov dugotrajan međusobni sukob.

Plaćanje će početi od izdavača u Nemačkoj, Australiji i Brazilu, objavio je zvaničnik Google kompanije, Bred Bender i ocenio da je to "značajan korak napred'' u podršci visokokvalitetnom novinarstvu.

Takvi odabrani tekstovi će biti na servisima Google Now, Google News i Google Discovery, a u rubrikama gde se čitanje naplaćuje, kompanija će plaćati naknadu umesto čitalaca, te će to za njih biti besplatno. Taj tehnološki gigant se godinama bori protiv medijskih kompanija, koje zahtevaju novčanu naknadu za svoj sadržaj, koji ta kompanija prenosi i od plasiranja reklama u svojim aplikacijama značajno zarađuje.

Taj spor se pojačao tokom pandemije, jer je znatno opao prihoda izdavača od marketinga, PR-a i drugih uobičajenih aktivnosti, koje su prestale. S druge strane - Google je zarađivao još više od svojih reklama, na koje su ljudi kliktali, a koje su agencije plaćale. U aprilu je Francuska naredila Google-u da plati izdavačima korišćenje njihovog sadržaja, a Australija objavila plan da ta kompanija obavezno plaća za preuzet novinski sadržaj.

Ugovore s Google kompanijom o novom programu su već sklopili nemački Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit i drugi, nekoliko australijskih i dva brazilska novinska izdavača.

Kad će ovo stići kod nas i kad ćemo i mi moći da radimo malo lakše - ko zna…

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS