• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaš telefon je džepni špijun: Evo kako da ih sprečite da znaju sve o vama! (FOTO)

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Obratite pažnju na to koje DOZVOLE dajte i kojim aplikacijama.

 Vaš telefon je džepni špijun: Evo kako da ih sprečite da znaju sve o vama! (FOTO) Izvor: MONDO / Uswitch

Neke aplikacije u pozadini, bez obaveštenja se uključuju i to bez vašeg odobrenja, pa tako vaši mobilni telefoni lako postaju džepni špijuni.

Dozvole, koje aplikacije prilikom instalacije na telefon traže, da bi mogle da koriste mikrofon ili kameru, već su vam odavno poznate.

Ako na njih ne date saglasnost, možda uopšte i nećete biti u mogućnosti da koristite neke aplikacije ili bar one njihove opcije koje zahtevaju komunikaciju. Recimo, Instagram, ako ne kačite slike redovno, slobodno možete da lišite dozvole da pristupa kameri, da čita ili traži lokaciju ili da pristupa memoriji vašeg uređaja (ako volite samo da skrolujete kroz Feed).

Neke aplikacije, međutim, imaju zlonamerne pretenzije, pa mikrofon i kamere uključuju bez ikakvog odobrenja, kad god im se prohte. Tako vaši telefoni lako postaju ono iz naslova - džepni špijuni.

Još 2018. godine, više od 250 aplikacija iz Google Play prodavnice Android aplikacije je označeno kao one koje, putem mikrofona telefona, prisluškuju zvukove u pozadini, kako bi aplikacije “prisluškivale“ i potom vam “servirale“ ciljane oglase, na osnovu onoga o čemu ste prethodno pričali. Tu su, naravno, i sveprisutne teorije zavere da nas naši telefoni konstantno i aktivno stalno prisluškuju.

Ovde nije reč o tome da Alexa, Google Assistant ili neki drugi servis prisluškuju u kontekstu najčešćeg tumačenja te reči, oni samo hvataju delove razgovora, koji se poklapaju sa onim što u bazi njihovih algoritama već postoji, kako bi plasirali reklame za proizvode. Prisluškivači u najkraćem ne razumeju šta vi pričate i nije im to cilj, oni samo prate zadate putanje otkrivanja interesovanja korisnika, kako bi ta interesovanja bila iskorišćena za marketing.

Dobra vest u svemu ovome je to da možete da preduzmete nekoliko jednostavnih koraka kako biste očuvali svoju privatnost i “utišali“ bilo koju sumnjivu aplikaciju.

Koje aplikacije sve imaju dozvole i koje…

Saznajte prvo koje aplikacije već imaju dozvolu za korišćenje mikrofona i kamera, ali i koje pristupaju lokaciji, podacima Wi-Fi mreža, imeniku i čistom svojom logikom odredite da li tim aplikacijama zaista treba dozvola za sve to!

Ako ne umete samo sve da razlučite, onda se poslužite ovim našim tekstom u kojem smo objasnili dozvole Android aplikacija i kako ih podesiti.

Odobravanje i izmena dozvola za aplikacije je jednostavno izvesti. Opcija tj. Premission Manager se nalazi u Podešavanje meniju, pa u meniju za Aplikacije.

Android telefoni

Idite u Settings >Apps & Notifications >Advanced >Permission Manager (na nekim Android uređajima se nalazi odmah u App meniju, odnosno nema Advanced opciju).

U Permission Manager imate priliku da vidite kojim sve aplikacijama i ostalim delovima vašeg telefona je šta dozvoljeno i da bilo kojoj aplikaciji dozvolite ili uskratite dozvolu za korišćenje mikrofona, kamere, memorije, kontakta, liste poziva, SMS poruka, Wi-Fi lista itd.

iOS tj. iPhone telefoni

Idite u Settings >Privacy > obaberite opciju Microphone, Camera ili neku drugu tamo izlistanu (u zavisnosti šta biste želeli da proverite) >On/Off i prevlačenjem kvačice dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona, kamere ili odabrane opcije za određene aplikacije.

Budući da, svakako, nisu sve aplikacije zlonamerne, kad se razmišljate da dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona ili kamere, ako imate nedoumica oko određene aplikacije, razmislite da li ste ili ćete, kad i koristite, ikad koristiti mikrofon ili kameru. Tako ćete se lakše odlučiti kojoj treba, a kojoj ne treba da uskratite dozvolu.

Ako su samo mikrofon i kamera problem

Preuzmite aplikaciju, koja prati kad su mikrofon ili kamera uključeni.

Kada su korisnici Apple iOS platforme u pitanju, oni će uskoro, i okviru samog operativnog sistema, dobiti priliku da nadgledaju rad mikrofona i kamere. To će im omogućiti najnovija verzija iOS 14. Sa njim stiže i nova opcije - indikator snimanja (Recording indicator), koja će korisnike obaveštavati ako/kad neka aplikacija koristi mikrofon ili kamere. Kontrolni centar (Control Center) će omogućiti i da se vide one aplikacije, koje su nedavno koristile mikrofon i kamere i da li su nešto snimale.

Što se Android korisnika tiče, njima je na raspolaganju aplikacija Access Dots, koja ima sve prethodno pomenute opcije. Kao i iOS rešenje, Access Dots koristi indikatore u uglu ekrana, koji se pale i gase da vas obaveste kada neka od aplikacija koristi mikrofon ili kamere.

Postoji i hardversko rešenje, naravno!

Ako se i dalje ne osećate sigurno zbog mogućeg praćenja, postoje i druge opcije, kao što je fizičko blokiranje, odnosno onemogućavanje snimanja. Tako uvek možete da prilepite neku nalepnicu preko prednje ili preko zadnje kamere.

Postoje i čvrste futrole sa kliznim tj. slajder poklopcem, koji pokriva, kao prednju selfi tako i zadnje kamere, kad se ne koriste. Postoje i posebni blokatori mikrofona, koji koriste 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. One funkcionišu na isti način na koji slušalice blokiraju mikrofon, pa vam i same slušalice mogu poslužiti umesto blokatora.

(Sputnjik / MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS