• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno koliko je zaista brz navodno super brzi satelitski internet Starlink

Autor Marko Čavić

Prvi testovi obećavaju više, nego sjajne brzine, samo još da nam otkriju cijene internet veze!

 Otkriveno koliko je zaista brz navodno super brzi satelitski internet Starlink Izvor: MONDO kolaž

Interesovanje za Starlink internet Ilona Maska konstantno raste, a nekoliko stotina hiljada korisnika već se prijavilo za novi satelitski servis.

Na Reddit forumu za Starlink internet nedavno su otkrivene i brzine, koje će ponuditi novi servis, pa su zainteresovani mogli da vide da se termin “super-brzi internet“ temelji na stvarnosti.

Prve dvije serije satelita lansirane su u maju i novembru 2019, a SpaceX planira da u narednih pet godina u Zemljinu orbitu lansira ukupno 12.000 jedinica, koje će poslužiti kao takozvano sazvežđe satelita, koje će ponuditi do sada neviđene internet performanse. Već je lansirano skoro 600 satelita, a kompanija je nedavno objavila i podatke o ubrzanoj proizvodnji, kao i o tome da će sa Starship letjelicom u kosmos moći da se šalje po 440 satelita odjednom.

Sad se jasno vidi da i brzine obećavaju, mada eksperti upozoravaju da podaci u prvim fazama razvoja uvijek obećavaju više od onoga što će se zaista dogoditi.

Uz pomoć Ookla Speedtest aplikacije ustanovljeno je da se brzine kreću od 60 Mbps za preuzimanje podataka sa interneta na računar (Downstream), kao i 17.7 Mbps za otpremanje podataka na internet (Upstream). Nemojte da vas obeshrabre ove brzine, jer su one ostvarene tokom test perioda i zasnovane su na samo malom broju aktivnih satelita. Kad se testiranje završi i broj satelita poveća brzina će biti nesumnjivo veća.

Privatna BETA testiranja počela su tokom jula, dok bi sa javnim BETA testiranjima trebalo da se počne tri mjeseca nakon toga, već u oktobru. Takođe, ranije je moglo da se čuje da bi Starlink do kraja 2020. trebalo da postane dostupan u Kanadi i Sjevernoj Americi, kao i da će u ostale dijelove svijeta stići tokom 2021. godine.

Izvor: MONDO / Reddit / Ookla SpeedTest

Mreža trenutno pokriva samo sjeverni dio Sjedinjenih Američkih Država i južni dio Kanade, a brzine su testirane u Vašingtonu. Za cijene i detalje paketa moraćemo da sačekamo još neko vrijeme.

Pred kompanijom Space X su i dalje brojne prepreke i komplikovan put do ispunjenja svih zadatih obećanja, a na prvom mjestu je priprema i lansiranje dodatnih Starlink misija, a u vrijeme virusa korona. Konačni cilj je da se super-brzi internet obezbijedi po povoljnoj cijeni, i to za sve građane svijeta, što će biti posebno korisno za one, koji ili nemaju internet konekciju ili je ona sad vrlo loša i bez izgleda da se popravi.

Kako vam se čini brzina Starlink interneta?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

(PC Press / MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS