• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super brzi Starlink internet stiže uskoro, testiranje počinje

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Super internet trebalo bi da bude dostupan u celom svetu. Testovi počinju vrlo brzo i biće masovni i širom sveta.

 Super brzi Starlink internet  stiže uskoro, testiranje počinje Izvor: Guliver/Getty images/iStock/nono57

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor kompanije Space X, objavio je detalje o tome kad na Zemlji može da se očekuje super-brzi satelitski internet, koji će stići od Starlink "sazvežđa" satelita.

Tom prilikom je moglo da se sazna da građani satelitski internet mogu da očekuju već tokom 2020. godine, ali zavisi i od toga u kom delu sveta žive.

Tako je najavljeno da privatna BETA testiranja počinju za oko tri meseca, odnosno tokom jula, dok bi sa javnim BETA testiranjima trebalo da se počne tri meseca nakon toga, u oktobru. Već ranije je moglo da se čuje da bi Starlink do kraja 2020. trebalo da postane dostupan u Kanadi i Severnoj Americi, kao i da će u ostale delove sveta stići tokom 2021. godine.

Krajem prošle godine Mask je objavio tvit tvrdeći da je za tu radnju iskoristio Starlink satelitsku konekciju, a kompanija je od tada lansirala još šest serija od po 60 malih satelita, koji kruže u nižoj Zemljinoj orbiti, i konstantno razmenjuju signale, te ih šalju na stanice na matičnoj planeti. Našli su se u nižoj orbiti od geostacionarnih satelita za komunikaciju, tako da ne bi trebalo da utiču na njihovo funkcionisanje, objasnili su mediji.

Pred kompanijom Space X su i dalje brojne prepreke i komplikovan put do ispunjenja svih zadatih obećanja, a na prvom mestu je priprema i lansiranje dodatnih Starlink misija, a u vreme virusa korona. Konačni cilj je da se super-brzi internet obezbedi po povoljnoj ceni, i to za sve građane sveta, što će biti posebno korisno za one, koji ili nemaju internet konekciju ili je ona sad vrlo loša i bez izgleda da se popravi.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS