• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proširena realnost i za naše najbolje prijatelje? Neće vam se dopasti gdje će slati pse!

Autor mondo.rs

Rotvajler Mater je dosta pomogao u ovom istraživanju.

 Proširena realnost i za naše najbolje prijatelje? Neće vam se dopasti gdje će slati pse! Izvor: US Army

Američka vojska je pokazala kako izgledaju naočare za proširenu realnost (augmented reality) kod pasa.

One su dizajnirane kako bi psi primili zadatke sa distance.

Ovu tehnologiju je napravila firma Command Sight kojom upravlja laboratorija za istraživanje američke vojske (ARL). Uz pomoć ovih naočara, psi će moći da izvide da li na terenu ima eksploziva i drugih opasnosti, uz upustva. Naočare su dizajnirane tako da onaj ko upravlja njima može da bude na bezbjednoj distanci. Do sada su vojnici davali direktne signale rukama ili laserom, što je zahtijevalo da vojnik bude u blizini. To više neće biti slučaj, pošto se ove AR naočare uveliko upotrebljavaju.

Unutar naočara pas može da vidi vizuelni indikator, uslov je da se istreniraju da nauče da prate te znakove kako bi stigli do određene tačke. Sve što pas vidi, moći će da vidi i onaj koji daje instrukcije. “AR će se koristiti kako bi psima zadali komande, nije za pse da ih koiriste kao što to ljudi rade” – objašnjava doctor Stifen Li, senior naučnik u ARL. On je objasnio da proširena realnost drugačije radi kod pasa nego kod ljudi: “Vojni pas je veoma uzbuđen zbog potencijala ove tehnologije” – otkriva Li.

Svaki par naočara se posebno pravi za svakog psa sa vizuelnim indikatorom koji pomaže da dođe do cilja. Ovakve naočare same po sebi nisu ništa novo, vojni psi su ih već koristili zbog protektcije od loših uslova, ali proširena stvarnost je nova! Projekat je i dalje u ranoj fazi, ali prvi rezultati obećavaju. Rotvajler Mater je dosta pomogao u ovom istraživanju. Command Sight će dobiti i veći budžet kako bi napravili bežičnu verziju koja će svakako biti praktičnija od sadašnje.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS