• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Par korisnih savjeta kako da spasite bateriju vašeg Androida

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ode život na punjenje baterije!

 Par korisnih savjeta kako da spasite bateriju vašeg Androida Izvor: MONDO / OnePlus

Jedan od najvećih problema kod pametnih telefona je vezan za njihovu bateriju, kao i vijek trajanja iste.

Kako se telefoni koriste svakog dana, po nekoliko sati, nije ni čudo što korisnici primjećuju nakon nekog vremena kako im telefon traje kraće nego kad su ga kupili.

Možda će vas zanimati:

Postoji nekoliko caka koje će pomoći vašem telefonu da duže traje, a tiču se korisničkih navika i instaliranog softvera na uređaju. Pa počnimo!

Bacite pogled na softver

Kada ste zadnji put provjerili koje aplikacije troše najviše baterije? Trebalo bi da posjetite podešavanja pošto aplikacije vole trošiti bateriju - neke toliko da počnu ugrožavati normalno iskustvo korisnika.  Svi znamo koliko je nekad naporno konstantno puniti telefon, ili otići u servis po novu bateriju što nije praktično rješenje.

Aplikacije kao što su Messenger, Snapchat ili Snapseed troše puno baterije, a razlog su reklame – svakim učitavanjem iste, smartfon troši struju. Ako je reklama loše dizajnirana, ona može potrošiti puno struje. Pojedine aplikacije se osvježavaju u pozadini, što znači da one rade i da troše bateriju čak i kad ne koristite vaš telefon, odnosno kada je on zaključan. Tu su aplikacije za video prenose koje troše puno struje pošto ekran radi sve vrijeme, to nekad potraje i do sat vremena.

Ovo su aplikacije koje troše najviše baterije:

  • Snapchat
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Netflix
  • WhatsApp
  • TikTok
  • Google Maps

Ukoliko vaša baterija ne traje cijeli dan, smanjite potrošnju uz sljedeće modifikacije.

Ovi savjeti rade samo na Android 9 i novijim verzijama!  Najprije, smanjite vrijeme poslije kog se ekran gasi. Uđite u podešavanja, potom na displej, napredna podešavanja (Advanced) i nađite opciju Screen timeout. Dobro bi bilo da stavite neko kratko vrijeme poput pola minute ili petnaest sekundi!

Valjalo bi da smanjite i brightness, odnosno osvjetljenost ekrana. Tu je i opcija da telefon sam procijeni koja jačina osvijetljenosti će biti u datom trenutku, ona će vam uštediti bateriju pametnim podešavanjem. Ta funkcija se nalazi u podešavanjima za displej, u zavisnosti od telefona modela ona se može zvati Adaptive brightness ili Automatic.

Isključivanje zvuka, a pogotovo vibracije može pomoći vašem telefonu da duže traje. Obratite pažnju da li su uključene opcije kao što su mobilni hotspot, mobilna (transfer) data, Wi-Fi i druge, pošto one izuzetno crpe bateriju.

Veoma gladne aplikacije!

Iako ste mogli da pročitate koje popularne aplikacije najviše troše, u pojedinim slučajevima krivac može da bude nešto totalno drugo. Ukoliko niste sigurni šta najviše šteti vašoj bateriji, otvorite podešavanja i nađite kategoriju baterije. Potom uđite u opciju Battery usage, ona će vam prikazati na šta vam se troši baterija, i na hardver i na softver na pojedinim telefonima (sve zavisi od modela). Nakon što ste saznali koja od njih najviše crpi bateriju, možete nasilno da je ugasite sa opcijom force stop.

Pazite kako punite telefon i koristite originalne punjače!

Veoma bitna stvar kod punjenja telefona je vrijeme. Veliki broj korisnika ostavi telefon da se puni, što nije najbolja ideja. Moderne baterije rade najbolje rade ako im se kapacitet drži između 20 i 80 posto. Jednom kada pređete 80 posto, baterija će se sve vrijeme malo po malo prazniti, pa potom puniti, što dovodi do trošenja takozvanog ciklusa punjenja kojeg svaka baterija ima ograničen broj! Važno je da koristite i punjač koji je došao sa telefonom, ukoliko ga nemate, imajte u vidu da jeftiniji punjači i kablovi mogu nanijeti štetu bateriji.

Da li se i vama brzo troši baterija?

(Mondo / Tportal)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS