• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pametni telefoni će otkrivati jednu vrstu korone? Nauka tvrdi da bi brzo moglo da bude tako

Autor Dušan Volaš

Nova tehnologija u prepoznavanju korone precizna je u čak 98,5 procenata slučajeva

 Pametni telefoni će otkrivati jednu vrstu korone? Nauka tvrdi da bi brzo moglo da bude tako Izvor: Guliver/Getty Images/Wavebreakmedia

U današnje vrijeme je opasnije zakašljati se, nego uraditi neku iracionalnu stvar.

Zbog opšte panike uzrokovane koronavirusom svaki kašalj može da se prokarakteriše kao Covid-19, što stvara i svakodnevne probleme, ali i mnogo posla zdravstvenim radnicima, zbog sumnje, koja nastaje usjled kašlja iz različitih razloga.

Istraživači sa prestižnog tehnološkog instituta Masačusets (MIT) su programirali veštačku inteligenciju (AI) koja može da prepozna kašalj uzrokovan koronavirusom, čak i da su u pitanju asimptomatski pacijenti! Trik je bio u razvijanju mnoštva neuronskih mreža, koje su sposobne da razlikuju suptilne razlike, a koje ukazuju na efekte koronavirusa.

Jedna neuronska mreža otkriva zvuk, koji je vezan za jačinu glasa. Drugo sluša emocionalno stanje, koje reflektuje neurološki pad, kao što je pojačana frustracija. Treća ovakva mreža mjeri promjene tzv. respiratornih performansi. Kad na to dodate algoritme, koji obraćaju pažnju na degradaciju mišića, svi oni zajedno sklapaju potpuniju sliku nečijeg kašlja.

Ova vještačka inteligencija je veoma precizna, iako je u ranoj fazi testiranja. Testirano je na desetine hiljada kašljanja, a ova tehnologija je prepoznala 98,5% tipova koronavirus kašljanja kod ljudi, koji imaju Covid-19. Identifikovala je i 100% ljudi, koji su bili navodno asimptomatski. Ipak, postoje jasni limiti.

Tehnologija nije namijenjena dijagnozi simptomatskih ljudi, pošto oni mogu da imaju druga zdravstvena stanja, koja proizvode slično ponašanje. Iako je poprilično dobra u tome, naučnici još uvek ne žele da je koriste kao "definitivnu presudu" o tome da li ste zaraženi ili ne.

MIT naučnici planiraju da naprave aplikaciju, koja bi mogla da posluži za "skeniranje" ovog virusa. Pretpostavlja se da ćete kašljati u telefon kako bi on potvrdio da li možete da izađete napolje ili za neki brzi test na koronu, ako je situacija takva da ne postoji drugi način određivanja daljeg toka ponašanja usljed simptoma, koji podsjećaju na Covid-19, recimo tokom putovanja, na javnim mjestima i slično. Istraživači napominju da bi ta aplikacija mogla čak i da pomogne u okončanju globalne pandemiju, ako bi ona konstantno radila u pozadini, odnosno slušala, što bi svakako pokrenulo pitanje privatnosti!

Da li biste koristili ovakvu aplikaciju?

(Engadget / MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS