• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok! Dinamo "krade" Srbiji mjesto u Ligi šampiona: UEFA mijenja pravila, Zvezda i Partizan u problemu

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Šampion Srbije će naredne sezone igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, ali već sezonu nakon to bi moglo da se promijeni iako nije još "pao" sa famoznog 11. mjesta. Problem je što se mijenjaju pravila.

 Dinamo-Zagreb-krade-Srbiji-mjesto-u-Ligi-sampiona Izvor: mondo.ba

Srbija je prethodnih godina značajno popravila koeficijent i dogurala je do 11. mjesta na UEFA listi koje će prvaku srpske lige od naredne godine donijeti direktan plasman u Ligu šampiona, ali to bi već moglo da se promijeni od sezone 2024/24. Prema podacima koji su objavljeni na zvaničnoj stranici Udruženja evropskih klubova (EKA), dolazi do novih pravila po kojima 11. liga na UEFA listi više neće imati takve privilegije!

O čemu se tačno radi? Prema aktuelnim pravilima, šampion 11. lige Evrope dobija direktan plasman u Ligu šampiona u slučaju da osvajač "ušatog" pehara kroz domaće prvenstvo obezbijedi plasman u najjače takmičenje (što se gotovo uvijek dešava), da bi novom podjelom u kvalifikacijama to mjesto pripalo ekipi sa NAJBOLJIM klupskim koeficijentom, a koja se nalazi na "Stazi šampiona" u kvalifikacijama. Tako bi recimo Dinamo Zagreb, ako bude šampion Hrvatske, mogao da "ukrade" mjesto srpskom prvaku u grupnoj fazi Lige šampiona, iako se takva mogućnost do sada nije spominjala.

Da se recimo ova pravila primjenjuju od sljedeće sezone, Dinamo bi bez borbe u kvaalifikacija došao do grupne faze Lige šampiona. Zagrepčani su u ovom trenutku 29. tim na UEFA rang-listi i tako bi došli do miliona i borbe sa elitnim klubovim iako je njihova liga recimo slabije plasirana u odnosu na Srbiju. Hrvatska je trenutko tek 19. liga "starog kontinenta", dok je Srbija na tom famoznom 11. mjestu.

Ipak, Dinamo Zagreb u ovom trenutku ima koeficijent 55.000, dok je Crvena zvezda nazadovala na listi zbog vrlo "tanke" dosadašnje sezone. Trenutno su na 37. mjestu sa ukupno 41.000 bodova, dok je Partizan u još težoj situaciji jer na listi zauzima tek 67. mjesto sa koeficijentom 23.500.

Ukoliko tako Srbija ne bi uspjela da napreduje do desetog mjesta na UEFA rang-listi, a čak je u opasnosti da "sklizne" i sa spornog 11. mjesta, Dinamo Zagreb bi mogao da pomrsi račune srpskim klubovima.

Dodajmo i to da ako bi Srbija ostala na 11. mjestu na UEFA rang-listi, u tom slučaju bi imala dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto je teško očekivati da ove sezone Crvena zvezda ili Partizan nadmaše koeficijent koji ima Dinamo Zagreb, s tim da i njima prijete drugi klubovi...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC