• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u drugom šeširu - čeka je pakao! Teško na Mundijal 2026, mogu sa Hrvatima, Englezima...

Pogledajte sa kim bi Srbija mogla da igra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine ako u novembru ne napravi čudo.

 Dragan Stojković Piksi Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je prethodne večeri u Kordobi protiv Španije (3:0) i time su im ozbiljno smanjene šanse da budu među prva dva mjesta u grupi Lige nacija. Ne samo da to donosi nastavak takmičenja i šansu za osvajanje trofeja, nego i ozbiljne benefite kojih kao da nismo do kraja ni bili svjesni.

O čemu se radi? Dvije prvoplasirane ekipe u Diviziji "A" Lige nacija obezbijediće prvi šešir na žrijebu za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi, što u teoriji znači lakši žrijeb. Preostala četiri mjesta u prvom šeširu popuniće se na osnovu FIFA renkinga, koji takođe ne odgovara Srbiji, pa su sve veće šanse da će biti u drugom šeširu i da nas zbog toga čeka komplikovaniji put ka Mundijalu.

Srbija je trenutno trećeplasirana u svojoj grupi sa četiri boda (sedam ima Danska, a deset Španija), što nam daje male šanse da nešto promijenimo. Takođe, Srbija je tek 35. po FIFA renkingu i teško je da će se to drastično popraviti do žrijeba u decembru, pa već sada mogu da razmišljaju o drugom šeširu.

Šta drugi šešir znači za Srbiju?

Izvor: MN PRESS

Ako ne naprave čudo protiv Švajcarske u Cirihu 15. novembra, i to bez pola tima, a potom i protiv Danske u Leskovcu, izgledi su da će Srbija biti jedna od "jačih" reprezentacija u drugom šeširu.

U njemu su, osim nas, bar za sada i sljedeće reprezentacije: Turska, Ukrajina, Švedska, Vels, Poljska, Mađarska, Grčka, Rumunija, Slovačka, Češka i Norveška. Preciznije, sa njima, ako se nešto ne promijeni do žrijeba, ne mogu da igramo u kvalifikacijama. Evo kako izgledaju svi šeširi:

  • Prvi šešir: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Portugal, Holandija, Italija, Hrvatska, Njemačka, Švajcarska, Danska i Austrija.
  • Drugi šešir: Turska, Ukrajina, Švedska, Vels, Poljska, SRBIJA, Mađarska, Grčka, Rumunija, Slovačka, Češka i Norveška.
  • Treći šešir: Slovenija, Škotska, Irska, Gruzija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Finska, Sjeverna Irska, Island, Crna Gora, BiH i Bugarska
  • Četvrti šešir: Izrael, Luksemburg, Jermenija, "Kosovo", Bjelorusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Letonija, Farska Ostrva i Litvanija
  • Peti šešir: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Evropu će predstavljati ukupno 16 reprezentacija i same kvalifikacije će biti teže. Imaćemo ukupno 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija i samo pobjednici će direktno obezbijediti vizu za turnir, dok će sve drugoplasirane ekipe ići u baraž (uz još četiri najbolje rangirane ekipe Lige nacija koje nisu prošle već dalje). Dakle, ukupno 16 timova će se boriti za još četiri dodatna mjesta na Svetskom prvenstvu. Ekstremno težak put, mnogo teži nego za Katar.

Kako će izgledati Mundijal 2026. godine?

Izvor: Shutterstock/Fauzan Fitria

Na Svjetskom prvenstvu u SAD, Meksiku i Kanadi 2026. će ubuduće biti 12 grupa (umjesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednu fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti poslije grupne faze, što FIFA radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od posljednje promjene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svjetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično (čak 39 dana) sve od 11. juna do 19. jula.

Ko su gradovi domaćini Svjetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mjesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dvije Sjeverna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC