• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bled i Slovenija se ponose veslačima: "Žetva" olimpijskih medalja od Seula 1988. do Londona 2012. godine!

Autor Dragan Šutvić

Oni su proslavili Veslački klub Bled!

 veslanje bled olimpijske medalje Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Na MONDU ste, tokom jučerašnjeg dana, mogli da pročitate priču o proslavljenim slovenačkim hokejašima Anžeu Kopitaru i Tomažu Razingaru, koji su na Bledu, gdje je Borac boravio na pripremama od 18. do 30. juna, pokrenuli jednu od najpoznatijih hokejaških akademija u Evropi.

Ipak, jedan drugi sport je proslavio grad, a o tome je, podsjetimo, tokom prijema ekspedicije šampiona BiH na Bledskoj tvrđavi govorio Janez Fajfar, prvi čovjek grada.

Riječ je o veslanju, čija tradicija na Bledu datira još sa početka 20. vijeka (prve regate organizovane 1903. godine, op.a.), a veslači koji su karijeru počeli na Bledu osvojili su čak 48 medalja na velikim takmičenjima.

Možda će vas zanimati

Šest odličja "otpada" na nastupe na Olimpijskim igrama! "Žetva" medalja počela je 1988. godine u Seulu, za sada se završila 2012. godine u Londonu, a najtrofejniji je, sa četiri medalje, Iztok Čop, koji je nastupio na čak šest najvećih planetarnih smotri sporta!

Krenimo, ipak, redom.

Prva medalja stigla je, rekosmo, 1988. godine na Igrama u Seulu, kada su Bojan Prešeren i Sadik Mujkić, kao predstavnici SFRJ, osvojili bronzu u disciplini dvojac bez kormilara.

Četiri godine kasnije, u Barseloni, predstavljajući Sloveniju kao nezavisnu državu, medaljom istog sjaja u istoj disciplini okitili su se Denis Žvegelj i Iztok Čop, dok je na istom takmičenju treće mjesto osvojio i četverac bez kormilara, u sastavu Jani Klemenčić – Sašo Mirjanič – Milan Janša – Sadik Mujkić.

Stigla je, potom, 2000. godina i Igre u Sidneju, kada je "dežela" stigla do prve zlatne olimpijske medalje od sticanja nezavisnosti!

Osvojili su je Luka Špik i Iztok Čop u disciplini skul, da bi dva ista veslača bili ponosni vlasnici preostalih bledskih i slovenačkih olimpijskih medalja u istoj disciplini.

Četiri godine kasnije, u Atini, stigli su do srebra, a osam godina nakon toga, u Londonu, i do bronze.

Čop, rođen 1972. godine, rekli smo već, najistaknutiji je veslač koji je karijeru počeo na Bledu, a 2008. godine na Igrama u Pekingu postao je četvrti Slovenac koji je nastupio na pet Olimpijada!

Prije njega, to je 2000. godine pošlo za rukom strijelcu Rajmondu Debevecu koji se takmičio čak osam puta na Olimpijskim igrama, kros-kantri skijašu Saši Grajfu 2002. i biatloncu Janezu Ožboltu 2006. godine.

Osim četiri olimpijske, Čop ima i čak 12 medalja sa svjetskih prvenstva (četiri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu). Prvu je osvojio 1991. godine u Beču, predstavljajući SFRJ, a posljednju 12 godina kasnije u Milanu.

"Nešto slabiji" učinak ima Špik (1979.), koji je kolekciji od tri olimpijske medalje dodao još pet sa svjetskih prvenstava (tri zlatne i dvije srebrne).

Inače, fotografije bledskih olimpijaca u veslanju vidno su istaknute na bilbordu koji se nalazi u neposrednoj blizini Olimpijskog veslačkog centra Bled.

Ovaj objekat smješten je u neposrednoj blizini jedne od najposjećenih plaža na Bledskom jezeru, koju krasi i spomenik veslanju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC