• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je rival ŽRK Borac u EHF Evropskom kupu? Fudbalere im "tukao" Partizan, a treneru zlato otela Jugoslavija!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Predstavnice Slovačke na međunarodnoj sceni u okviru EHF Evropskog kupa osnovane su prije samo šest godina.

 Dunajska Streda protivnik ŽRK Borac Izvor: Facebook/HC DAC Dunajská Streda - HC DAC Dunaszerdahely/Radovan Stoklasa

Slovačka Dunajska Streda je gradić od dvadesetak hiljada stanovnika sa mađarskom populacijom koja broji oko 80 odsto ukupnog stanovništva.

Najviše su prepoznati po fudbalerima, nedavno su odmjerili snage sa beogradskim Partizanom u kvalifikacijama za Ligu konferencija i upisali dva poraza - minimalan u Beogradu golom Lazara Markovića, dok je u revanšu u Slovačkoj bilo 0:2 za crno-bijele pogocima Danila Pantića i Rikarda Gomeša.

Ali, ideja Zoltana Horvata, nekadašnjeg direktora bolnice i zamjenika gradonačelnika, koji je i predsjednik kluba, bila je da naprave još jedan tim koji će njihov grad i zemlju predstavljati u Evropi.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Njegova vizija oko formiranja ženskog rukometnog kluba je realizovana 2015. godine, ali još nemaju svoju dvoranu za treniranje i utakmice, pa je Horvat obećao i brzo dogovorio cijeli projekat sa slovačkom vladom.

Predsjednik Horvat je od starta formiranja ženske ekipe govorio u šali da je cilj DAC-a igranje u finalu Lige šampiona, što je naravano u ovom trenutku neostvarivo i nerealno, ali hrabro-lude izjave i visoko postavljene ljestvice za sportiste se nerijetko znaju i ostvariti. Narodski rečeno, hrabre sreća prati.

Osim toga, predsjednik je bio svjestan i "razjedinjenosti" slovačke i mađarske zajednice u gradu, pa je želio na neki način da ih okupi u jedinstven klub.

"Prije nego što je osnovan ženski rukometni klub pod imenom DAC, u Dunajskoj Stredi su postojale dvije škole rukometa za mlade. U gradu s 22.000 stanovnika, gdje svi poznaju svakoga, nije bilo normalno da jedni navijaju protiv drugih, pa je situacija bila idealna za formiranje jedinstvenog tima. Ne smijemo dijeliti naše male snage. Bilo je i pokušaja saplitanja pri formiranju kluba, ali uspjeli smo i postavili visoke ciljeve", rekao je Horvat mađarskim medijima.

Za tri sezone su ostvarili velike uspjehe - najprije su izborile mjesto u češko-slovačkoj zajedničkoj ligi (MOL Ekstraliga) sa 12 ekipa što je zahtijevalo da budu najbolje u Slovačkoj, kao i opstanak u regionalnom takmičenju što je i ostvareno po plasmanu, dok nije uslijedio prekid zbog pandemije korona virusa.

"Sa vlastitim snagama smo stigli do Mol Ekstralige, veliku ulogu je imala Kata Juhos, stigla su nam i neka pojačanja poput Bizarke Biodžik i Monike Rajnohove, koje su reprezentativke Slovačke. Kasnije smo još doveli Reku Bižik, ali naša najveća snaga bio je Viktor Debre, glavni trener", naglasio je predsjednik Dunajske Strede.

Šef struke DAC-a odlučio se na dolazak u ovu sredinu upravo zbog predsjednika Horvata, ali mu je najviše problema, kao i svim klubovima svijeta, napravila pandemija kovida-19 već u prvoj sezoni.

"Užasno je teško raditi. U jednom trenutku cijelu ekipu je 'pokosio' korona virus. Ovo je stvarno veliki teret, nikad se u karijeri nisam susreo sa ovakvim problemima", rekao je Debre.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Interesantno, Debre je bio nekadašnji reprezentativac Mađarske i učesnik Svjetskog prvenstva 1986. godine u Švajcarskoj kada su osvojili srebrnu medalju.

Zlato je na tom šampionatu planete, pripalo Jugoslaviji, koja je u finalu u Cirihu 8. marta slavila pobjedu rezultatom 24:22 (12:12).
U plavom dresu tada su briljirali Jovica Cvetković i Mile Isaković, koji su postigli po šest golova, dok je doskorašnji trener muškog tima Borca m:tel, Veselin Vujović zabilježio dva pogotka manje.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC