• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Odlazak na EP je veliki uspjeh, ali BiH je zrela za podmlađivanje"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Rukometni treneri u BiH složni u ocjeni da je ova generacija "zmajeva" dostigla vrhunac i da je vrijeme za postepeno uvođenje "svježe krvi".

Bivši i sadašnji trener Izviđača Mario Bjeliš i Toni Čolina, kao i strateg banjalučkog Borca m:tel Mirko Mikić saglasni su u ocjeni da je istorijski nastup Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu bio veliki uspjeh i da je sada vrijeme za postepnu smjenu generacija u ekipi.

Novi trener rukometaša ljubuškog Izviđača Toni Čolina nastup reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu je bio veliki uspjeh i da je jedina prepreka za bolje rezultate od tri poraza bila najteža grupa na šampionatu sa Norveškom, Francuskom i Portugalom.

Možda će vas zanimati

"Zasluga za sam plasman je uspjeh cijele generacije. Mislim da je to zasluga svih igrača i selektora Bilala Šumana, a s druge strane, dosta smo bili 'stara' reprezentacija. Naravno, drago mi je da sam vidio želju kod svih igrača da daju maksimum, a opet mi je i malo žao ovih nekih mlađih koji nisu dobili priliku da učestvuju na šampionatu Evrope. Nadam se da je to sljedeći korak selektora i Saveza da se podmladi selekcija. Ova generacija je već ostvarila istorijske uspjehe plasmanom na Mundijal u Kataru i sada na EURO 2020 i to je za svaku pohvalu. To svima znači nama koji smo uključeni u bh. rukomet. Svakom klincu koji trenira sada je jasno da BiH ide na velike smotre i to je najveći dobitak našem sportu", izjavio je Čolina za naš portal.

Prema njegovom mišljenju, iako je za podmlađivanje "zmajeva", to se mora učiniti planski.

"Moraće neki novi momci da pričaju svoju priču, ali naravno ne po svaku cijenu. Siguran sam da će selektor znati da izbalansira koristeći i mladost i iskustvo", rekao je budući trener "skauta", koji je prije nekoliko dana dogovorio saradnju sa ljubuškim klubom.

Čolina je dodao da je aktuelno rukovodstvo RS BiH učinilo mnogo toga dobrog za naš rukomet u obezbjeđivanju uslova za sam odlazak na Evropsko prvenstvo.

"Ali posljednjih 10-15 godina igrači su podnijeli najveći teret jer su problemi postojali svugdje osim na terenu. S druge strane, sada nam je svima u interesu da riješimo sve te administrativne poteškoće. Nisam stručan u tome i ne znam kako da se to riješi osim nekim dijalogom i dogovorom", rekao je i selektor mlađih selekcija BiH.

Kao ilustraciju evidentnog napretka aktuelnog rukovodstva RS BiH, Čolina je rekao da su mlađim selekcijama koju vodi obezbijeđena dva okupljanja u protekloj godini.

"Sada imamo ponovo okupljanje, a poslije nas do Evropskog prvenstva u julu očekuje još pet okupljanja 'zmajića'. Sjetite se kako je bilo ranije i biće vam jasno", zaključio je šef "skauta".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Njegov prethodnik na klupi Izviđača Mario Bjeliš mišljenja je da stručnom štabu i rukometašima BiH treba čestitati što su se uopšte plasirali na EURO 2012.

"To je veliki uspjeh s obzirom na sve probleme u Savezu. O samom nastupu mogu reći da je to bilo zadovoljavajuće jer je BiH imala stvarno tešku, možda i najtežu grupu na šampionatu. Norveška i Francuska, pa Portugal, tu bi mnogo snažnije selekcije od BiH imale dosta problema", rekao je Bjeliš.

Prema njegovim riječima, ova generacija "zmajeva" dostigla je svoj vrhunac i sada bi bilo potrebno postepeno uvoditi mlađe snage, koje se brižnu njeguju upravo u Ljubuškom, koji je na EP imao čak 14 svojih predstavnika, što u "zmajevima", što u selekciji Hrvatske.

"Izviđač je u posljednjih 10-15 godina mnogo napravio za bh. i hrvatski rukomet. Mnogi igrači su nastupali u ljubuškom klubu, koji je sigurno bio važan da naprave zavidne igračke karijere. Od braće Burić do Terzića i svih ostalih. I danas 'skauti' imaju dosta kvalitetne mlađe ekipe u kojima se dobro radi i to je logičan slijed. Da mlađi dobiju priliku i da je iskoriste", podvukao je Bjeliš.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Šef struke jesenjeg šampiona Borca m:tel Mirko Mikić takođe smatra da je najteža grupa jedini krivac što BiH nije uspjela da stigne do neke pobjede na prvenstvu.

"Na veliku žalost svih nas koji volimo rukomet i naš tim, pogotovo mene jer sam igrao zajedno sa mnogim reprezentativcima, upali smo u najtežu moguću grupu. Očekivali smo da neki bod možemo dobiti protiv Portugala, koji je pokazao da je jedna izuzetno ozbiljna ekipa. Po meni, da smo bili u nekoj drugoj grupi, mogli smo da otmeno neki bod, ovako protiv Norveške, Francuske i Portugala, to je bilo u domenu naučne fantastike", rekao je Mikić.

Ipak, trener Banjalučana nema nikakvih zamjerki na partije izabranika Bilala Šumana na Evropskom prvenstvu.

"Odigrali smo kvalitetno, nismo se obrukali, bio je prisutan ogroman voljni momenat posebno kod starijih Terzića, Nikole Prcea i Nebojše Grahovca, koji su pri kraju karijera. Pokazali su ogroman intenzitet i ja sam zadovoljan načinom na koji su igrali svi u selekciji BiH. Da su 'zmajevi' bili na mjestu Srbije, sigurno bi protiv Bjelorusije i Crne Gore mogli mnogo više da urade. Ili u bilo kojoj drugoj grupi. U našoj grupi, Portugal je napravio ogromnu stvar i izbacio Francuze već u grupi, prvi put poslije 20 godina".

Mikić je takođe "podigao ruku" za podmlađivanje, iako je mišljenja da na pozicijama lijevog i srednjeg beka BiH nema kvalitetna rješenja.

"Što se tiče podmlađivanja ekipe poslije prvenstva, slažem se da je to potrebno. Mada nisam siguran da imamo realno bolje igrače od ovih što je zvao selektor Šuman. Treba ih naravno zvati i istrpiti, ali veliki hendikep za naš tim je po meni, da nemamo boljeg lijevog beka od Prce koji je u 40. godini. Nikola je otišao da malo pomogne, a ekipa je radila za njega jer je bio najbolje rješenje. Nemamo ni blizu igrača njegovog kalibra, tu su Marin Vegar i Dino Hamidović, ali nisu još ni blizu Prce. Na pozicijama lijevog i srednjeg beka, mi nemamo neku širinu i to je problem. Ostala mjesta su dobro popunjena, ali uprkos svemu, mislim da je selektor trebao da pozove i nekog igrača iz Premijer lige BiH, pa makar da samo sjede na klupi. To nije podstrek za mlade igrače, koji će u budućnosti biti okosnica reprezentacije BiH", zaključio je strateg crveno-plavih iz Banjaluke.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC