• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RK Borac punih sedam decenija pronosi slavu Banjaluke!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Na današnji dan, prije tačno 70 godina, osnovan je Rukometni klub Borac.

 RK Borac m:tel slavi 70. rođendan, na današnji dan 1950. osnovan RK Borac Izvor: MONDO

Rukometni klub Borac m:tel danas slavi sedam decenija uspješnog rada.

Na današnji dan, prije tačno 70 godina, u Banjaluci je osnovan klub koji će u godinama koje će uslijediti s pravom dobiti nadimak "Velikan iz Gospodske", s obzirom na brojne trofeje koje će stići u vitrine "crveno-plavih", ali i reprezentativce, koje će iznjedriti rukometna škola u gradu na Vrbasu.

Možda će vas zanimati

Inicijator stvaranja rukometnog kolektiva bio je profesor Hamdija Kadunić. Klub je osnovan pod imenom Željezničar, da bi dvije godine kasnije, dakle 1952. godine, promijenio ime u današnje - Borac.

"U sedam decenija dugoj blistavoj istoriji, rukometaši Borca pronosili su i pronose slavu Banjaluke širom svijeta, donoseći u svoje vitrine brojne pehare. Osim na najveće uspjehe, osvajanje Kupa evropskih šampiona, Kupa IHF, titula šampiona i pobjednika Kupa SFRJ, BiH i Republike Srpske, posebno smo ponosni na brojne rukometaše koji su nosili naš dres, istovremeno osvajajući najsjajnije medalje na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima", ponosno ističu u RK Borcu m:tel.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Od 1950. godine, kada se pojavio na rukometnoj sceni, Borac je sedam puta osvajao titulu šampiona Jugoslavije (1959, 1960, 1973, 1974, 1975, 1976, 1981), u 10 navrata i Kup SFRJ (1957, 1958, 1961, 1969, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1992), dok je najveći uspjeh stigao 1976. godine osvajanjem Kupa evropskih šampiona. Savladana je tada danska Fredericija 17:15.

RK Borac šampion Evrope 1976.
Izvor: YouTube/taMas

Treba istaći da je godinu dana ranije Borac postao vicešampion Evrope. U finalu je poražen od njemačkog Forverca 17:19, ali već naredne godine prigrlio je najvažniji rukometni pehar Starog kontinenta.

Pred sami raspad Jugoslavije, 1991. godine, u Banjaluku je stigao novi trofej sa međunarodne scene, Borac je osvojio i IHF Kup. U dvomeču su "crveno-plavi" slavili protiv moskovskog CSKA (20:15, 23:24).

Podsjetimo, tadašnji trener Borca Velimir Petković nedavno je postao selektor reprezentacije Rusije, što je još jedan pokazatelj koliko su Banjalučani poznati i priznati u svijetu, ne samo kao igrači, nego i kao rukometni stručnjaci.

Takođe, rukometaši Borca su igrajući za Jugoslaviju bili osvajači čak šest olimpijskih zlatnih medalja, dok je svakako najpoznatiji igrač Banjalučana, golman Abas Arslanagić, bio uvršten i u reprezentaciju svijeta.

Zlatom su se u Minhenu 1972. godine okitili upravo Arslanagić, zatim Nebojša Popović, Milorad Karalić i Dobrivoje Selec, da bi isti uspjeh 12 godina kasnije u Los Anđelesu ostvarili Zlatan Arnautović i Zdravko Rađenović.

Izvor: MONDO

Osim nabrojanih, rukometaši Borca noseći dres Jugoslavije osvojili su i olimpijske bronze, te brojne medalje sa svjetskih prvenstava.

Takođe, Borac m:tel osvojio je i četiri šampionske titule u BiH, dok je sedam puta bio osvajač Kupa BiH.

Svečana akademija povodom velikog jubileja banjalučkog kluba biće održana 28. marta u dvorani "Borik", a pratiće je i brojni sadržaji.

Himna RK Borac Banjaluka
Izvor: YouTube/fdsavf gfdabgfad

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC