Jedna od tri žene "nekontrolisano" jede u trudnoći, pokazuje studija, a evo kakve to posledice ima.
Dok trudnice u šali kažu da moraju da "jedu za dvoje", to zapravo može da ima ozbiljne posledice na njihovo i zdravlje njihove bebe, kažu naučnici.
Jedna od 20 trudnica u ovom istraživanju dobila je u trudnoći tri kilograma više u odnosu na one buduće mame koje nisu nekontrolisano jele.
Deca tih žena koje su "jele za dvoje" imaju i dvostruko veće šanse da budu gojazni do 15. godine života, pokazalo je istraživanje.
Studija u kojoj je učestvovalo više od 11.000 žena pokazala je da je 36 odsto žena u trudnoći izgubilo kontrolu kada je reč o ishrani.
"Ovo je prva studija koja je istraživala gubitak kontrole kada je reč o konzumiranju hrane u trudnoći i efektima na trudnoću, gojaznost deteta i dugoročnu kilažu", kaže naučnica dr Nadija Mikali.
"Otkrili smo da je gubitak kontrole u konzumiranju hrane čest uprkost tome što ima negativne posledice na zdravlje i majke i deteta, i da se tome pridaje jako malo važnosti".
Ona ističe da to ne samo da izlaže decu većem riziku od gojaznosti, već je i indikator kasnije gojaznosti žene.
Studija je bazirana na analizi podataka 11.132 žene, od čega su 582 žene prijavile čest gubitak kontrole u konzumiranju hrane tokom trudnoće, dok je njih 3.466 reklo da im se to desi povremeno.
Žene su u 32. nedelji trudnoće popunjavale upitnike o tome koliko su često jele, koliko su se ugojile, koliko je bila teška beba na rođenju. Da bi se utvrdili efekti nekontrolisane ishrane na sledeću generaciju, visina i težina te dece su merena narednih 15 godina, a deca čije su majke nekontrolisano jele u trudnoći izložena su većem riziku od gojaznosti.
Žene koje su u trudnoći gubile kontrolu nad konzumiranjem hrane takođe su bile sklonije tome da pokušavaju da vode računa o ishrani i generalno su bile nezadovoljnije svojim izgledom. Istovremeno, konzumirale su više grickalica poput čokolade i kolača, unosile su više kalorija ukupno, a manje vitamina A, C i B6.