• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja za privrednu poskupljuje za 4,9 odsto

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je sa upravom "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) usaglasio da poskupljenje električne energije za velike kupce bude 4,9 odsto, saopšteno je iz ovog preduzeća.

 Struja za privredu u RS Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Višković, koji je održao sastanak sa trebinjskim privrednicima, istakao je da je riječ o minimalnom poskupljenju, zbog čega će ERS i u narednom periodu u vrlo značajnoj mjeri i dalje kroz cijenu električne energije subvencionisati privredu u Srpskoj.

On je istakao da će Vlada Srpske imati razumijevanja za realni sektor i da je spreman da razmotri svaku inicijativu i prijedlog privrednika iz Hercegovine.

"Vlada sprema nove subvencije i olakšice koje imaju za cilj stvaranje uslova za više prosječne zarade i bolji poslovni ambijent", naveo je Višković.

Višković je privrednicima predočio planove vlade i ERS-a koji se tiču pokretanje investicija i izgradnju novih objekata u Hercegovini, a koji će posredno uticati i na poslovanje realnog sektora, ističe se u saopštenju.

On je kazao da se u narednim mjesecima, nakon izbora kompanije koja će finansirati i izvoditi radove na Hidroelektrani "Dabar", očekuje angažovanje domaće operative iz svih oblasti.

"Naš uslov je da minimum 50 odsto podizvođača mora biti iz Republike Srpske, a opredijeljeni smo da na izgradnji ovog objekta uposlimo hercegovačke firme. Početak radova se očekuju početkom ljeta ove godine", istakao je Višković.

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović rekao je da će se sredstva od dobiti hercegovačkog energetskog sektora i dalje raspoređivati u Hercegovini, a da će ova kompanija ostati motor razvoja cijele ragije, ali i Republike Srpske.

Kako smo objavili krajem godine Elektroprivreda Republike Srpske inicirala je povećanje cijene električne energije za snabdijevanje industrijskih kupaca na 10-kilovoltnom I 35-kilovoltnom naponskom nivou (privreda) u iznosu od 20 odsto, ali su privrednici ipak uspjeli da dogovore smanjenje tog procenta.

U zavisnosti od djelatnosti cijena struje u ukupnim troškovima preduzeća u RS iznosi od jedan odsto do 30 odsto, a trenutno privrednici plaćaju energiju po cijeni od oko 0,1 KM po kilovat-satu.

Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade Federacije BiH takođe su krajem godine dogovorila da će cijena električne energije za privrednike u ovom entitetu poskupiti od dva do pet odsto.

ERS sprema poskupljenje struje, privrednici protiv

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE