• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezakonite privatizacije u "Čajavecu"

Imovina "Čajaveca" vrijedila je oko milijardu maraka, a prodata je za nekoliko miliona, podatak je Direkcije za privatizaciju RS

 Nezakonite privatizacije u "Čajavecu" Izvor: MONDO

Komisija za reviziju privatizacije RS zaključila je da postoji sumnja da su nezakonito sprovedene sve dosadašnje privatizacije u poslovnom sistemu "Čajavec holding" Banja Luka, izjavio je predsjednik Komisije za reviziju privatizacije RS Borislav Bijelić.

On kaže da je Komisija Izvještaj o reviziji privatizacije u "Čajavecu" podnijela nadležnim tužilaštvima, policiji, Sindikatu ROS, Komisiji za praćenje procesa privatizacije u Narodnoj skupštini RS, IRB-u i Vladi RS.

"Komisija je na osnovu raspoložive dokumentacije došla do saznanja da je imovina "Čajavec-holdinga" na području Srbije, Hrvatske i Crne Gore prodata nezakonito, a poseban problem je zaključivanje štetnih hipotekarnih ugovora", rekao je Bijelić za "Glas Srpske" i dodao da je sada sve na tužilaštvu i da od njih zavisi da li će biti kažnjena lica odgovorna za nezakonitu prodaju kapitala u "Čajavecu".

Prema podacima republičke Direkcije za privatizaciju, početni bilansi stanja koji su urađeni u junu 1998. godine pokazuju da je imovina "Čajaveca" vrijedila oko milijardu maraka, a prodata je u postupku privatizacije i stečajeva za nekoliko miliona. Veći dio privatizovan je kuponima stare devizne štednje.

Reviziju privatizacije je 29. juna 2006. godine od Vlade RS zatražio Sindikat ROS "Čajavec" i istog dana vladina Komisija je započela ove aktivnosti.

Postupak revizije prodaje kapitala obuhvatio je 32 preduzeća koja su poslovala u okviru bivšeg poslovnog sistema "Čajavec" i, prema Bijelićevim riječima, radi se o najtežem i najsloženijem poslu koji je ova komisija radila do sada.

"Čajavec" je nekada proizvodio od tranzistora do visokosofisticirane vojne opreme, a 1991. zapošljavao je 10.500 radnika, od čega više od 2.000 inženjera.

Hranio je svaku četvrtu porodicu u Banjoj Luci, a teško je naći čovjeka koji u svojoj porodici nema nikog ko je radio u ovom preduzeću.

Jedinica za posebne istrage MUP-a RS privodi kraju istragu i uskoro bi tužilaštvo trebalo podići optužnicu protiv svih lica koja su učestvovala u nezakonitoj prodaji magacina "Čajavec-prometa".

Prema informacijama bliskim istrazi, za ovu prodaju osumnjičena su tri lica.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE