Priča o Jungiću: Vino iz inata i ljubavi

Autor:

Željko Jungić iz Čelinca vinariju je pokrenuo iz inata i ljubavi - bilo mu je čudno da vino mogu praviti Slovenci, Austrijanci, Švajcarci, Englezi, Šveđani i Kanađanini, a mi ne možemo

0
A- A A+

U vrijeme Nemanjića, pa čak i u rimskom periodu, predio oko Banjaluke je bio pod vinogradima. Danas, na koju god stranu da krenete - Slatina, Laktaši, Prnjavor, Čelinac, vidjećete krajolike sa prelijepim brežuljcima i idealnom nadmorskom visinom, međutim skoro da nigdje nemate vinograda.

Željko Jungić iz Čelinca je jedan od rijetkih vinara koji se odlučio da nastavi vijekovnu tradiciju i da vrati život rodnom kraju.

Prvi vinograd Željko Jungić zasadio je 2005. godine u mjestu Markovac kod Čelinca, 15 kilometara udaljenom od Banjaluke, a vinarija je registrovana 2008. godine. Danas, vinarija proizvodi 40.000 litara vina godišnje.

"Prvi smo zaokružili tu priču, da imamo i vinograd i vinariju, uspjeli smo da se registrujemo i da se nametnemo na lokalnom tržištu. Trebalo nam je tri-četiri godine da to ljudi prihvate, a mi smo svake godine podizali kvalitet. Sad praktično nema ni jednog restorana u Banjaluci da nema našeg vina, jer gosti jednostavno traže", priča vlasnik vinarije Željko Jungić za beogradsku tv emisiju "Vino i vinogradarstvo", kojoj je ovo druga posjeta vinariji Jungić.

Uz vinograd je napravljena i vinarija i konoba, sa kapacitetom dovoljnim da organizuje doček turista. Najpoznatije Jungić vino je crni Šikar, a vinarija je orjentisana na sorte cabernet sauvignon, merlot, frankovka, te bijeli chardonnay, pinot blanc i rhine riesling.

Željko Jungić kaže da je vinariju pokrenuo inata i ljubavi, jer mu je bilo čudno da vino mogu praviti Slovenci, Austrijanci, Švajcarci, Englezi, Šveđani i Kanađanina, a da mi ovdje nemamo grožđe i vino.

"I onda je to bila neka vrsta inata da se proba, da se razuvjere oni koji nisu vjerovali da se ovde može dobiti kvalitetno grožđe i odlično vino", kaže Jungić.

Pogledajte cijelu emisiju "Vino i vinogradarstvo" posvećeno ovoj vinariji.

Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vijesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDOBIH, kao i na Twitteru @MondoBH.

Tagovi:

Ostale vijesti