CEFTA region: Hrvatska hitno da smanji takse ili..

Autor:

Države jugoistočne evrope, potpisnice CEFTA sporazuma, zatražile su od Hrvatske da ukine mjere kojima je povećala takse za uvoz poljoprivrednih proizvoda 22 puta.

1
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su danas na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cijene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosječnim iznosima koji važe u zemljama u regioni i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smaraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici.

Ministri su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju.

Ministri su se založili da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.
Evropska komisija je pozvana da se uključi u rješavanje ovog problema.

Dogovoreno je da Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rješenja ovog problema sa Hrvatskom, ministri su dogovorili da svaka zemlja sprovodi mjere u zaštite sopstvenih interesa na načcin kako sama odluči.

Ministri trgovine zemalja regiona potpisnica CEFTA sporazuma sinoć su na pripremnom sastanaku u Sarajevu usaglasili sve zaključke povodom mera Hrvatske koja je 22 puta povećala takse na uvoz voća i povrća.

Ministri su se dogovorili o redosljedu poteza u narednih sedam dana.

RTS saznaje da su ministri napisali zajedničko pismo koje će već tokom dana biti poslato Evropskoj komisiji u Brisel.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je za RTS uoči puta u Sarajevo da će se, ukoliko izostane dogovor sa Zagrebom, obratiti Evropskoj komisiji i razmotriti kontramere.

U Sarajevu je počeo je sastanak resornih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu novih mera inspekcijkog nadzora i daleko većih nameta koje je Hrvatska uvela za uvoz voća i porvća iz trećih zemalja, a kojima su praktično sve zemlje regiona veoma pogođene.

Domaćin sastanka je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, a prisustvuju mu miniistar trgovine Srbije Rasim Ljajić, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Pravilnikom o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i određeno je da naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja bude 22 puta veća.

Sarajevski Avaz je, pozivajući se na svoje izvore, objavio ranije danas da su se ministri regiona jednoglasni u zahtjevu da se Hrvatskoj postavi ultimatum od sedam dana zbog odluke Zagreba da se tarife za fitosanitarni nadzor nad uvezenim voćem i povrćem visetruko povećaju.

Ministri su, navodi Avaz, jednoglasni - sedam dana ili će uslijediti kontramere.

Ostale vijesti