Banjalučani testirali - biciklima je najbolje

Autor:

Banjalučani su juče realizovali "Uporedni test okupacije prostora raličitim prevoznim sredstvima". Zaključak je jednostavan - bicklima je najbolje.

Juče je počela 'Evropska sedmica mobilnost' i do 22.9. tj. Svjetskog dana bez automobila u Banjaluci će se realizovati nekoliko aktivnosti. Jučerašnja aktivnost pod nazivom „Uporedni test okupacije prostora različitim prevoznim sredstvima“, a koja je realizovana u saradnji sa inicijativom građana Banjalučkom kritičnom masom i uz podršku Gradske uprave, imala je za cilj da pokaže u prostoru koliko koje prevozno sredstvo zauzima prostora u našem gradu.

Banjalučka biciklijada 22. septembra

Ovakav test je urađen na primjeru testova koji su rađeni u nekim svjetskim metropolama.

"Uz veliku podršku naših sugrađana, bez kojih ova akcija i test ne bi bila moguća, formirali smo dvije grupe statista i jedan autobus koji saobraća na gradskim linijama. Prvo je pozicioniran autobus te naspram njega 40 putnika gdje se moglo vidjeti da autobus ne zauzima puno prostora na ovoliki broj putnika", rekli su iz Centra za životnu sredinu.

Odmah nakon autobusa grupa građana koji su učestvovali u akciji automobilima su poredali vozila u dvije kolone i jedno iza drugog i to njih 26. Pored automobila u drugu traku se poredalo 40 putnika, uzimajući procjenu da u jednom autu se prevozi jedan i po putnik u prosjeku. Nakon što su vidjeli da je kolona dugačka oko 100 metara, nastavili su test sa biciklima.

"Onda su biciklisti parkirali svoje ljubimce jedan do drugog i to njih 40, a nakon toga su stali pored njih. Ovim smo mogli da vidimo da je korištenje bicikla u prostoru, najkorisnije, najpraktičnije i najekonomičnije. U svakom slučaju fotografija govori više od bilo čega", naglasili su iz Centra.

Zaključak je jednostavan.

"Naš grad ne može da izdrži ovoliki pritisak automobila i trebamo da mijenjamo svoje navike. Jer ako napravimo prostora za druge, samim tim pravimo i nama samima. Mislimo o tome sljedeći put kada biramo prevozno sredstvo i ne zaboravite da dobro kombinujete prevozna sredstva i da se više krećete", rekli su iz Centra za životnu sredinu.

Ostale vijesti