U teslićkom selu Blatnica, na etno plaži "Lane", održana je drugo takmičenje u pripremanju cicvare - "Cicvarijada" na kojoj su učestvovale 24 ekipe.
Prvo mjesto osvojila je ekipa "Paline", drugo restorana "Milenijum", a treće ekipa "Mladikovine".
Direktor Turističke organizacije Derventa Damir Kljajić rekao je da je ovo bila prilika za predstavljanje narodne kuhinje derventskog kraja.
"Cicvara je bila sastavni dio narodne ishrane derventskog kraja. Stanovnici Trstenaca, na primjer, kažu da je cicvara bila obavezno predjelo na krsnim slavama. Danas se, nažalost, ovo jelo sve manje pravi", naglasio je Kljajić.
Za cicvaru koju je pripremala ekipa iz Broda korišćeno je brašno iz "Stevića mlina" u Drijenu, te kajmak sa slatkog mlijeka.
U takmičarskom dijelu programa učestvovale su i ekipe turističkih organizacija iz Dervente i Broda.
Direktor Turističke organizacije opštine Brod Slađana Pantić rekla je da je njihova ekipa koristila bijelo brašno, koje je karakteristično za Posavinu.
"Turistička organizacija iz Broda mnogo ulaže u očuvanje tradicije našeg podneblja, a na tome rade i udruženja žena sa brodske opštine", naglasila je Pantićeva.
Kata Stupar iz derventske ekipe dobila je nagradu i diplomu kao najstariji učesnik na "Cicvarijadi".
Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Teslić.