• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pod snijegom

Autori mondo.ba Autori Agencije

Zbog snijega i jakog vjetra koji stvara snježne nanose na putevima širom Bosne i Hercegovine saobraćaj se jutros odvija usporeno.

18:00 - Na području opštine Novi Grad svi putevi su očišćeni od snijega, a zimska služba Komunalnog preduzeća "Komus" je na terenu od sinoć.

"Večeras će drugi put biti raščišćene gradske i ulice u prigradskim naseljima", rekao je Srni tehnički rukovodilac u ovom preduzeću Dragan Raljić.

14:40 - Snijeg koji intenzivno pada u Ugljeviku dostigao je visinu od 25 centimetara ali je prohodnost saobraćajnica na području opštine zadovoljavajuća, rekao je Srni vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu Đojo Spasojević.

"Nema neprohodnih puteva, čisti se gradski dio i rubne mjesne zajednice od kojih su neke na visinskim kotama", rekao je Spasojević.

Prema njegovim riječima, saobraćaj se odvija otežano i smanjenim intenzitetom, a ekipe za čišćenje snijega su na terenu od ranih jutarnjih časova i rade i na raščišćavanju lokalnih nekategorisanih puteva i trotoara.

14:05 - Svi putevi na području opštine Gradiška su prohodni, a ekipe zimske službe od sinoć su na terenu i čiste snijeg na svim putnim pravcima u skladu sa prioritetima, potvrđeno je Srni u opštini Gradiška.

U opštini kažu da ekipe zimske službe raspolažu sa potrebnim ljudstvom i mehanizacijom, kao i dovoljnim količinama soli.

Direktor preduzeća "Gradska čistoća" Goran Bijelić rekao je da su saobraćajnice prvog prioriteta očišćene, dok ostale čiste prema programu rada.

Visina snježnog pokrivača na području grada jutros je iznosila 13 centimetara. Međutim, u ruralnim područjima gradiške opštine - u Gornjoj Jurkovici, Miljevićima i Turjaku snježni nanosi iznose i do jednog metra.

Direktor preduzeća "Ilinčić trgoturs" Boris Ilinčić rekao je da su svi putni pravci na području ruralnih mjesnih zajednica očišćeni.

Većina trotoara i prilaza ugostiteljskim i trgovačkim radnjama na području grada je očišćena, potvrđeno je iz Komunalne policije opštine Gradiška. 

13:50 - Zbog lošeg vremena i većih snježnih padavina na području Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina saobraćaj se posebno otežano odvija na lokacijama Banj Brdo na magistralnom putu Bijeljina-Tuzla, u Ljeljenči i Čađavici na magistralnom pravcu prema Brčkom i u mjestu Glavičice na magistralnom putu Bijeljina–Zvornik, saopšteno je iz ovog centra.

Policija je najavila pojačanu kontrolu saobraćaja sa posebnim akcentom na posjedovanje i korištenje zimske opreme, kao i primjenu represivnih mjera prema vozačima koji je ne posjeduju ili ne koriste.

13:10 - Putevi na području opštine Kozarska Dubica su prohodni, ali se saobraćaj danas odvija sporije zbog ugaženog snijega na kolovozu.

"Zimska služba je na čišćenju puteva konstantno angažovana od sinoć od 19 časova, putevi su prohodni, ali se saobraćaj odvija sporije zbog ugaženog snijega na kolovozu", potvrdio je Darko Cikota, zadužen za poslove zimske službe u Opštinskoj upravi Kozarska Dubica.

Na području opštine Kozarska Dubica palo je novih 20-ak centimetara snijega u gradu, a u pojedinim selima i do 50 centimetara.

Načelnik Kozarske Dubice, Radenko Reljić, je izašao van zgrade Opštine i sa svojim saradnicima i drugim radnicima uključio se u akciju čiščenja snijega u centru grada. Pogledajte...

12:55 - Od jučerašnjih ranih popodnevnih časova na prnjavorskom području snijeg neprekidno pada,a stanje po pitanju padavina, nepromijenjeno je više od 20 časova.

Gradske ulice su solidno očišćene zahvaljujući angažovanju devet grtalica i drugih mašina preduzeća "Kusić putevi", koje vodi brigu o tridesetak kilometara gradskih ulica,ali i još 267 kilometara lokalnih puteva na području naše opštine, javlja portal PrnjavorLive.

Saobraćaj se odvija usporeno, a zakašnjenja koja su i do sat i po vremena, prisutna su na dužim linijama, kao što su one iz Beograda i Novog Sada.

Problema ima u Ovčarskoj farmi "Kusić" sa Vučijaka, čijih je 1.700 ovaca ostalo od juče zameteno u Štrpcima, pa je otažan transport hrane, odnosni sijena za životinje.

12:45 - Sve gradske saobraćajnice u Modriči su prohodne i saobraćaj se odvija bez zastoja, dok je na lokalnim putevima, zbog snijega koji od sinoć neprekidno pada, otežano kretanje vozila, izjavio je Srni vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za urbanizam, stambeno komunalne poslove i ekologiju Jovan Mišić.

Mišić je naveo da je sinoć u 18.00 časova počelo čišćenje snijega sa saobraćajnica prvog i drugog prioriteta i lokalnih puteva na kojima se odvija autobuski saobraćaj.

"Jutros je nastavljeno čišćenje ulica drugog i trećeg prioriteta i trotoara", rekao je on.

Mišić je naglasio da su sa početkom radnog vremena vlasnici stambenih i poslovnih objekata počeli uklanjanje snijega ispred ulaza u svoje objekte.

Prema njegovim riječima, zadovoljavajuće je stanje na regionalnom i magistralnom putu na području ove opštine čije održavanje je u nadležnosti Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske".

12:05 - Na području opštine Derventa glavni seoski putni pravci su prohodni, kao i gradske ulice i trotoari, potvrdio je Srni vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Derventa Goran Jevtić.

"Svi putni pravci prema najvećim mjesnim zajednicama su prohodni i nema obustave saobraćaja. Kada su u pitanju manja sela ili zaseoci mještani se organizuju i samostalno održavaju prohodnost, i odobrili smo im određene količine nafte za te radove", rekao je Jevtić.

11:58 - Putevi do domova 73 starije i bolesne osobe na području opštine Šamac predstavljaju prioritet tokom čišćenja od snijega, rekao je Srni šef Odsjeka civilne zaštite Šamac Boro Bogdanović.

"Imamo spremnih 15 traktora za 25 šamačkih mjesnih zajednica. Dobro sarađujemo sa Centrom za socijalni rad i njihova 73 korisnika koji su starije i bolesne osobe, kao i sa 30 osoba koje idu na dijalizu. Čišćenje puteva do njih je prioritet", naveo je Bogdanović.Živan Kojić, direktor "Slobodne zone" u okviru koje posluje Komunalno preduzeće iz Šamca, istakao je da je u toku čišćenje snijega koji od sinoć ne prestaje da pada.

"Ukoliko bude potrebno, priključiće nam se radnici Civilne zaštite", dodao je Kojić.

11:50 - Prema posljednjim izvještaju Bosanskohercegovačkog auto-moto saveza (BIHAMK) o stanju na putevima, zbog snijega jutros je na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje, na snazi obustava saobraćaja za sve kategorije vozila.

Također, na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Livno-Šuica, zbog snijega, na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 tona.

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Također, zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

10:54 - Na području opštine Srebrenica snijeg slabim intenzitetom neprekidno pada već 18 časova što uzrokuje probleme u saobraćaju koji se otežano odvija na regionalnim i lokalnim putevima, rekao je danas Srni član Opštinskog štaba civilne zaštite u Srebrenici Cvijetin Maksimović.

Maksimović je upozorio da ispod novog snijega ima poledice na srebreničkim putevima i skreće pažnju vozačima da budu oprezni i ne kreću na put bez zimske opreme.


"Visina snijega iznosi od 25 do 50 centimetara, zavisno od nadmorske visine dijelova ove opštine. Lokalnim putevima moguće je odvijanje saobraćaja terenskim vozilima i kada stanu padavine pristupiće se njihovom čišćenju", rekao je Maksimović.

On ističe da nema životno ugroženih stanovnika na području ove lokalne zajednice i da su ekipe spremne da očiste put do sela gdje bi se ukazala eventualna potreba za ukazivanje pomoći ugroženim osobama.

Snabdijevanje električnom eneregijom i vodom je uredno, a telefonske i internet veze funkcionišu bez nekih teškoća.

10:50 - Svi magistralni i regionalni putevi na području sarajevsko-romanijske regije su očišćeni i prohodni, a saobraćaj se odvija bez zastoja, rekao je Srni tehnički direktor "Romanijaputeva" sa Sokoca Dragan Buloščić.Prema njegovim riječima, pravac prema Jahorini je prohodan, a obustava saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije (Ljubogošta-Podromanija), više ne važi.

Buloščić je rekao da je snijeg, koji je u manjim količinama padao protekle noći, ipak izazvao potrebu da se saobraćajnice neprekidno čiste.

10:50 - Na području opštine Kostajnica u selima na platou Balja putevi su neprohodni zbog snježnih nanosa čija visina dostiže dva metra.

Portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić rekao je Srni da se najveći dio mehanizacije preduzeća "Dejanović produkt", koje vrši poslove zimske službe, nalazi na ovim putevima.

"Snježni nanosi na dijelovima putnih pravaca na platou Balja visoki su i do dva metra i trenutno se radi na njihovom čišćenju", naveo je Pašić.

On kaže da su lokalni putevi prvog prioriteta očišćeni i prohodni, kao i glavni putevi u Taviji, Petrinji i Mrakodolu.

"U toku dana ponovo će biti čišćeni lokalni putevi i ulice prvog i drugog prioriteta, a ukoliko bude potrebno, biće angažovana dodatna mehanizacija", istakao je Pašić.

10:23 - Ekipe zimske službe u Banjaluci od noćas i jutros pojačano rade na održavanju prohodnosti puteva s obzirom na to da snijeg neprestano pada. Prema nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Bez obzira na snažne padavine, putevi su prohodni i saobraćaj se u Banjaluci odvija bez zastoja, u skladu sa zimskim uslovima, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, saobraćajnice prvog prioriteta su očišćene, a ostale se čiste prema programu rada zimske službe.

"Čistimo i pojedine putne pravce u višim dijelovima grada, koji su mimo programa, a gdje mještani ne mogu sami da očiste. Uglavnom, ekipe zimske službe pojačano rade od noćas, tako da se i sve linije gradskog i prigradskog prevoza održavaju bez problema. Takođe, i svi seoski putni pravci, na kojima se odvija javni prevoz su prohodni", rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Slaviša Sandić.

Prema njegovim riječima, ekipe u Pavićima, Lusićima i Kolima nastoje da održe prohodnim puteve, s obizrom na smetove i vijavice karakteristične za to područje kako ne bi došlo do prekida komunikacije.

Prema izvještajima reportera MONDA u Banjaluci se jutros saobraćaj odvijao otežano, a veliki broj ulica i dalje je biopod snijegom. Pogledajte kako je izgledala vožnja kroz Banjaluku jutros:

#Banjaluka zavejana jutros #snow #winter #street #city #video

A video posted by Mondo BiH (@mondo_bih) on

10:20 - Nove snježne padavine usporile su saobraćaj, ali su svi magistralni i regionalni putevi na području opštine Foča prohodni.

U Saobraćajnoj policiji Srni je rečeno da mašine zimskih službi pojačano čiste sve putne pravce.


Preko planinskih prevoja po kolovozu ima ugaženog snijega, ali se saobraćaj odvija bez zastoja. Nešto više ugažnog snijega po kolovozu ima na putnom pravcu prema Tjentištu, preko prevoja Prijeđel.

U Foči je u toku prošle noći palo 10 do 15 centimetara novog snijega.

Iz opštinskog Odjeljenja za inspekcije upozorili su sva preduzeća, ustanove, trgovinske i ugostiteljske objekte, preduzetnike i zajednice etažnih vlasnika da su, na osnovu odluke o komunalnom redu, dužni da očiste snijeg ispred svojih objekata, sa prilaznih puteva, staza i trotoara ispred stambenih zgrada.

Za one koji se ne budu pridržavali ove odluke predviđene su novčane kazne od 200 do 3.000 KM.

10:09 - Preko planinskog prevoja Crni Vrh, na magistralnom putu Zvornik-Tuzla, teretna vozila se propuštaju naizmjenično, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na ovoj dionici je jutros bio zabranjen saobraćaj za teretna vozila.

Saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere još je zabranjen preko Romanije (Ljubogošta-Podromanija).

Zbog visokih snježnih smetova neprohodan je regionalni put Kifino Selo-Ulog, preko prevoja Morine.

9:58 - Na području Tuzlanskog kantona protekle noći je na pojedinim mjestima palo i do 20 centimetara novog snijega koji otežava odvijanje saobraćaja, posebno u visinskim područjima, saopšteno je iz Civine zaštite ovog kantona.

Odvijanje saobraćaja je otežano i na području opštine Lukavac gdje je neophodna dodatna mehanizacija kako bi se očistili putni pravci na visinskim dijelovima pojedinih naselja, dok je najteža situacija u ozrenskim naseljima kao što su Tumare, Šikulje, Smoluća, Panjik i Jaruške.

Javni saobraćaj na području Tuzle skraćen je do pojedinih mjesta zbog velikog snijega, dok se na području Gradačca gdje je visina snijega dostigla i do 40 cantimetara, saobraćaj odvija otežano.

I u ostalim opštinama Tuzlanskog kantona saobraćaj se odvija otežano, a mehanizacija za čišćenje putnih pravaca je na terenu.

9:49 - Svi putevi na području opštine Petrovac su prohodni, a snijeg čija visina iznosi 70 centimetra nije prouzrokovao probleme u saobraćaju, rekao je Srni načelnik opštine Petrovac Milan Grbić.

Grbić je istakao da snijeg i dalje pada, ali da su ekipe Javnog komunalnog preduzeća "Uzor" i Šumskog gazdinstva "Oštrelj-Drinić" na terenu, čiste snijeg i posipaju abrazivni materijal.

"Vlasnici objekata i lokala dužni su da očiste svoja dvorišta i trotoar da bi omogućili prolaz pješacima, što će kontrolisati Komunalna policija, a predviđene su i sankcije za one koji ne budu redovno čistili", rekao je Grbić.

8:38 - Na području opštine Novi Grad putevi su prohodni, ali je saobraćaj usporen zbog ugaženog snijega na kolovozima. Prema podacima iz lokalnog Centra za obaviještavanje, od juče je palo novih 17 centimetara snijega čija je visina jutros 25 centimetara.

Iz Centra je Srni rečeno da nema problema u snabdijevanju potrošača električnom energijom, svi dalekovodi su pod naponom, a na niskonaponskoj mreži kvarova ima na pet trafostanica, ali je riječ o problemima koji nisu riješeni od prošlog vikenda.

Preduzeće "Komus" Novi Grad od sinoć u 18.00 časova počelo je sa posipanjem soli i abrazivnog materijala a od 3.00 časa počelo je čišćenje ulica u gradu, prigradskim naseljima i lokalnih kategorisanih puteva.

Tehnički rukovodilac u ovom preduzeću Dragan Raljić kaže da je do jutros obavljeno oko 80 odsto posla i da su ekipe još na terenu. Preduzeće "Prijedorputevi" od sinoć čisti magistrale i regionalne putne pravce. Na graničnim prelazima u Novom Gradu i u Kostajnici nema dužih čekanja i zadržavanja prilikom prelaska granice.

AMS RS: VOZAČI OPREZ!

Intenzivne snježne padavine i dalje usporavaju i otežavaju saobraćaj u Republici Srpskoj.

U nižim područjima na kolovozima ima snijega od tri do pet centimetara, a zbog niske oblačnosti i snježnih padavina mjestimično je smanjena i vidljivost.

Iz AMS Srpske vozačima skreću pažnju na poledicu na dionicama koje vode preko planinskih prevoja i u višim, planinskim predjelima, te savjetuju opreznu i sporiju vožnju, kao i držanje odgovarajućeg rastojanja između vozila.

Na području Han Pijeska, odnosno prevoja Han Pogled (Vlasenica-Han Pijesak) za teretna vozila je obavezna upotreba lanaca i ova kategorija vozila saobraća naizmjenično svakih 15 minuta.

Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, vrše čišćenje i posipanje svih dionica, po prioritetima, ali snijeg koji neprestano pada ostaje i zadržava se na kolovozu.

Snijeg usporava i odvijanje saobraćaja u Federaciji BiH na većini puteva, posebno u planinskim predjelima.

Zbog ugaženog snijega i snježnih nanosa za sav promet zatvorene su dionice magistralnog puta Drvar-Petrovac i regionalnog puta Rakitno-Blidinje.

Na putnim pravcima Kalesija-Zvornik, Drvar-Bosanski Petrovac, Glamoč-Mlinište i Livno-Šuica, zbog snijega je obustavljen saobraćaj za teretna vozila veća od 7,5 tona.

VISINA SNIJEGA U SEDAM ČASOVA

Klekovača 64 centimetra, Mrakovica 63, Čemerno 48, Han Pijesak, Krupa na Uni 40, Kalinovik 35, Prijedor 30, Doboj, Kneževo, Banjaluka 28, Mrkonjić Grad 25, Novi Grad 25, Ribnik 24, Sokolac 22, Šipovo 20, Srebrenica 19, Gacko 16, Srbac 15, Bijeljina 13, Gradiška 11, Foča, Rudo devet, Zvornik sedam i Višegrad pet centimetara.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE