Agencija za bezbjednost hrane analizom kvaliteta meda na tržištu BiH utvrdila je da od 100 uzoraka više od polovine, odnosno 53 nisu odgovarajućeg kvaliteta.
Od 100 analiziranih uzoraka, uzetih u posljednja tri mjeseca prošle godine, po 45 je sa području Federacije BiH i Republike Srpske, a 10 sa područja Brčko distrikta.
"Posmatrano prema porijeklu uzoraka, od 63 uzorka domaćeg meda neodgovarajućih je bilo 36 uzoraka, a od 37 uzoraka iz uvoza neodgovarajućih je bilo 17", saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.
Analizom je bilo obuhvaćeno 14 vrsta meda, a najčešće nepravilnosti utvrđene su za miješani med, med s komadima saća i med s dodacima.
Akreditovanim laboratorijskim metodama sprovedena su ispitivanja meda kojima je obuhvaćeno određivanje hidroksimetilfurfurola-HMF, aktivnosti dijastaze, redukovanih šećera, saharoze, vode u medu, materija nerastvorivih u vodi, pepela, kiselosti i električne provodljivosti u medu.
Razlozi neusklađenosti bili su povećan sadržaj HMF-a, aktivnosti dijastaze, smanjen sadržaj redukovanih šećera, električna provodljivost, sadržaj saharoze, sadržaj mineralnih materija i sadržaj materija nerastvorivih u vodi.
"Nadležni inspekcijski organi raspolažu svim rezultatima fizičko-hemijskih analiza meda dobijenim putem monitoringa kvaliteta meda na tržištu BiH za 2017. godinu, što omogućava preduzimanje odgovarajućih mjera s ciljem zaštite interesa potrošača u BiH", istakli su iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.
Agencija na osnovu detaljne analize rezultata utvrđenih ovim monitoringom sprovodi dodatne konsultacije s nadležnim organima i ekspertima iz ove oblasti kako bi se utvrdilo da li su rezultati ovog monitoringa posljedica patvorenja i/ili nepravilnog postupanja subjekata u poslovanju s hranom, te kako bi se ove nepravilnosti u predstojećem periodu znatno smanjile.