• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuta sjednica gradske skupštine, nastavak u ponedjeljak

Autor Dragana Božić

Sjednica Skupštine grada Banje Luke danas je prekinuta a nastavak je zakazan za ponedjeljak, 07. juni, sa početkom u 9 časova.

 Prekinuta sjednica gradske skupštine, nastavak u ponedjeljak Izvor: Grad Banjaluka/ Aleksandar Čavić

Odbornici su tokom današnjeg zasjedanja završili raspravu o više odluka o dodjeli gradskog prostora pod posebnim uslovima i izvještaj i program rada JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka, objav+ljeno je na sajtu Grada.

Sa dnevnog reda, gradonačelnik Draško Stanivuković povukao je tri tačke koje se odnose na produženje zakupa poslovnih prostora pod posebnim uslovima republičkim institucijama. Riječ je o odlukama o produženju dodjele poslovnih prostora Republičkom zavodu za statistiku, Komisiji za žalbe RS i Vodama Srpske.

"Raspravljali smo o poslovnim prostorima, te je razmatrano da se izmijeni dosadašnja praksa, posebno u slučajevima u kojima su određene republičke institucije, koje raspolažu značajnim budžetom, do sada imale privilegiju da odrerđene prostore od Grada dobiju gotovo besplatno-jer su plaćali samo PDV", pojasnio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima Gradom i gradskom imovinom treba rukovoditi domaćinski, te institucije koje imaju sopstveni budžet i 20, 30 zaposlenih ne trebaju dobijati od Grada prostor besplatno.

"Odluka o dodjeli prostora pod posebnim uslovima napravljena je kako bi se podrška pružila nevladinom sektoru i neprofitnim organizacijama, koje se bave humanitarnim radom i drugim aktivnostima, koje su važne za građane, a ne nekim republičkim institucijama koje imaju veliki budžet, zbog čega sam odlučio da sa dnevnog reda povučem tri tačke, koje se odnose na ovo pitanje, kako bi se ovo preispitalo", poručio je on.

On je kazao da će navedene tačke biti vraćene na dnevni red, nakon konsultacija sa stručnim ljudima iz Gradske uprave i dorade ovih odluka.

Inače, pred odbornicima se našlo više odluka o dodjeli gradskih prostora, među kojima i vraćanje prostora Udruženju „Kerber“, koje se godinama brine o kućnim ljubimcima i životinjama. Između ostalog predložena je dodjela prostora u zakup pod posebnim uslovima KUD-u „Čajavec“, Udruženju prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“ i mnogim drugim.

Najveći dio današnjeg zasjednja gradskog parlamenta odnosio se na razmatranje prošlogodišnjeg izvještaja i programa rada za tekuću godinu JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Mladen Ilić kazao je da je s tim u vezi bila korektna rasprava i da su svi zajedno svjesni koliku je ova ustanova podnijela žrtvu u prethodnoj godini kada nas je zadesila pandemija korona virusa.

"Posljedice toga ćemo tek vidjeti, ali imamo mogućnost da kao Grad damo dopirnos Domu zdravlja u nekom narednom periodu da iskoristimo i autoritet i medijsku pažnju da pomognemo u funkcionisanju ustanove", kazao je Ilić u pauzi skupštinkog zasjedanja.

Prema njegovim riječima, Grad je napravio ozbiljne korake kada je riječ o samoj vakcinaciji, ali da je sigurno da odziv građana može biti veći.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da Banja Luka kao najveći grad u Republici Srpskoj treba da ima i gradsku bolnicu.

"Do tada, imaćemo jednu međufazu koja se odnosi na osnaživanje i dodavanje dodatnih funkcija i ingerencija Domu zdarvlja koje zakon predviđa. Prosto, da osnažimo primarni nivo zaštite i da se približimo kapacitetima koje treba da dobijemo kroz izgradnju gradske bolnice", kazao je on.

To je, prema njegovim riječima, strateški projekat koji treba da se radi u koordinaciji gradske i republičke vlasti.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović kazala je da je raduje što su gotovo svi odbornici kroz svoje diskusije na jedan način pohvalili rad te ustanove.

"Kolege su stvarno uložile jedan maksimalan trud i rad u prošloj godini koja je bila preteška kako za zdravstveni, tako i za druge sektore i građane. Prebrodili smo je onako kako smo znali i umjeli. Ove godine se borimo sa procesom masovne vakcinacije građana i prilivom većeg broja pacijenata u sve ambulante", navela je ona.

Kako je rekla, pred tom ustanovom je i u ovoj godini veliki posao, te da vjeruje da će i dalje imati podršku gradonačelnika i Skupštine Grada, ali i razumijevanje građana što se tiče pristupa prema zdravstvenim radnicima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE