• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Merkelova u Tirani napomenula važnost regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemački kancelar Angela Merkel na radnom ručku sa lidera zemalja zapadnog Balkana u Tirani ukazala je na važnost ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta koja može da koristi svim državama regiona, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

 Merkelova u Tirani napomenula važnost regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu Izvor: EPA/HAYOUNG JEON

Glavna tema radnog ručka njemačkog kancelara i lidera zemalja zapadnog Balkana bila je regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje.

Naglašena je potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje EU.

U tom smislu je izražena težnja da sve zemlje zapadnog Balkana posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije.

Tegeltija: Zemljama Balkana omogućiti značajniju ulogu u procesima EU

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas na radnom ručku lidera zemalja Balkana sa kancelarom NJemačke Angelom Merkel u Tirani da je proširenje EU na zemlje regiona dvosmjerni proces i da je potreban novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja.

"Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi", ocijenio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da bi zemljama zapadnog Balkana trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterijuma i uslova za članstvo, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je naglasio da se reforme ne sprovode radi članstva, već unapređenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese.

Tegeltija je rekao da je zajednički cilj - skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja EU.

On je ukazao da je kriza izazvana širenjem pandemije kovida 19 podsjetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije.

Tegeltija je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regiona.

Crna Gora najnaprednija

Iz crnogorske Vlade navode da je Merkelova poručila da je Crna Gora najnaprednija država kandidat za članstvo u EU.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je učestvovao u Tirani na radnom ručku, zahvalio je Merkelovoj na priznanju koje je udijelila Crnoj Gori i prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove vlade.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE