• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Usvojen Zakon o popisu i Zakon o katastru

Narodna skupština RS usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS.

 RS: Usvojen Zakon o popisu i Zakon o katastru Izvor: MONDO

Ovim zakonom je je predviđeno da će Vlada RS odlukom utvrditi kada će biti proveden popis.

Zakon je podržao 51 narodni poslanik, protiv su bila četiri, dok su 23 narodna poslanika bila uzdržana.

Narodna skupština RS prihvatila je zaključak Kluba poslanika SDS-a kojim je predviđeno da popis stanovništva u RS treba obaviti do kraja novembra 2011. godine, ukoliko popis do 1. septembra 2011. godine ne bude obavljen na nivou BiH.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je u završnoj riječi da je RS spremna da se ovaj zakon implementira, opovrgavši istovremeno navode poslanika PDP-a Branislava Borenovića da nadležne institucije RS do sada nisu ništa uradile u pogledu priprema za provođenje popisa stanovništva.

Tegeltija je naveo da je cilj izmjena ovog zakona optimalno usklađivanje rokova za provođenje popisa, podsjetivši da obavezujući rok od 1. do 15. aprila 2011. godine iz zakona nije moguće ispoštovati, budući da je od dana izglasavanja zakona do njegovog stupanja na snagu prošlo pet mjeseci i deset dana.

On je istakao da je predloženim izmjenama otvorena i mogućnost da se Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS uskladi sa mogućim zakonom o popisu u BiH, ukoliko bude donesen.

Narodna skupština RS ovaj zakon donijela je 1. juna 2010. godine, ali je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da Ustav ne daje ovlašćenje RS da uređuje pitanje popisa, već da jedino država BiH može donijeti zakon kojim se reguliše ova materija.

Ustavni sud RS je potom utvrdio da nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, te je Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini, objavljen u "Službenom glasniku RS" od 2. novembra 2010. godine na snagu stupio 10. novembra 2010. godine.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić predložio je zaključak, kojim bi popis stanovništva u RS trebalo obaviti do kraja novembra 2011. godine, ukoliko se popis stanovništva do 1. septembra 2011. godine ne obavi na nivou BiH.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović zamjerio je predlagaču ovog zakona zašto nema informacije o tome šta su institucije RS od dana stupanja na snagu ovog zakona do sada uradile na pripremi za popis stanovništva u RS, koliko će popis koštati i kada će biti proveden.

Poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić zatražio je precizno obrazloženje koliko je finansijskih sredstava iz Budžeta RS predviđeno za provođenje ovog zakona, jer je prvobitno ovim zakonom za te namjene bilo predviđeno 18 miliona KM.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras i Zakon o katastru RS-a iako su OHR i Vijeće za implemetaciju mira (PIK) u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. siječnja zabranjuje sva promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH. Ova zabrana, navodi PIK, primjenjuje se i na Upravu za geodetske i imovinskopravne odnose RS-a.

Za Zakon o katastru RS-a glasalo je 56 zastupnika, protiv su bila dva, a suzdržan je bio 21.

Direktor Uprave za geodetsko i imovinskopravne poslove RS-a Tihomir Gligorić kazao je će se ovim zakonom uvesti jedinstvena evidencija nekretnina u okviru izvršne vlasti, ustvrdivši da prije osam godina nametnuti Zakon o zemljišnoj knjizi nije dao dobre rezultate.

"Od ovog trenutka sve se mijenja i ništa više neće biti kao jučer", ustvrdio je Gligorić i dodao kako će u RS nakon usvajanja ovog zakona „doći brojni investitori“.

Nakon što je večeras prihvaćen, Zakon o katastru, uz koji je usvojen i veći broj zastupničkih amandamana, treba proći ocjenu klubova u Vijeću naroda RS-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE