• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži odbacivanje optužbi

Odbrana nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića predala je zahtjev da Haški tribunal odbaci optužbe protiv Karadžića iz tačaka jedan do tri.

 Karadžić traži odbacivanje optužbi Izvor: MONDO

Te optužbe ga terete za genocid i progone putem učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Karadžić tvrdi da se za zločine za koje je neophodna posebna namjera, kao što su genocid i progoni, ne može suditi kao za treći oblik udruženog zločinačkog poduhvata", navodi se u podnesku.

Zahtjev je podnesen nakon nedavne odluke Specijalnog suda za Liban, koji je zaključio da je "bolji pristup, po međunarodnom pravu da se ne dopuste optužbe za treći oblik udruženog zločinačkog poduhvata za zločine za koje je postojala posebna namjera, kao što je terorizam".

Odbrana traži da "Sudsko vijeće izbaci iz optužnice optužbe za udruženi zločinački poduhvat u tačkama 1 do 3 kao nesaglasne sa običajnim međunarodnim pravom", navodi se u podnesku.

Karadžić je u martu 2009. tražio da se protiv njega odbace sve optužbe za genocid i progone kao treći oblik udruženog zločinačkog poduhvata, osporavajući nadležnost suda, uz navode da za takve optužbe nema osnova u običajnom međunarodnom pravu, ali je taj preliminarni podnesak odbačen.

Odbrana sada traži, ne da se preispita ranija odluka, već da se donese nova, uz uzimanje u obzir odluke Specijalnog suda za Sijera Leone od 17. februara ove godine i odluke sudova u Kambodži.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE